Pratite nas

Poznati

Tragom pjesme “Umoran sam od života”: OVAJ TOMIN HIT PUBLIKA JE NA POČETKU DOČEKIVALA ZVIŽDUCIMA

Published

on

Antologijski hit “Umoran sam od života” Toma Zdrabković je objavio 1979. iodine i to nakon petogodišnjeg odsustva sa jugoslovenske scene. Boravio je u Kanadi i Amerii, gdje se liječio zbog problema sa prostatom.

Odmah po dolasku u Jugu snimio je album za produkciju RTV LJUBLJANA sa vodećom pjesmom “Umoran sam od života” uz orkestar “Romalen” i briljantan aranžman Dragana Kneževića. Toma je od slovenačke produkcije dobio avans da ponovo ode na operaciju prostate.

“Ta pjesma mi se dugo vrzmala u glavi. Nabacivao sam stihove, mučio se sa rimom, tražio pravu melodiju. A onda sam u “Šumatovcu” otpjevušio frazu “Ej, kafano, muko, ej, živote, moja tugo”. Srećom, naišao je Sveta Šešić, tadašnji muzički urednik Radio Beograda, i zapisao frazu.

Prvi put je otpjevao na “Hitu leta”, putujućoj manifestaciji kroz Jugoslaviju, na kojoj su zajednički nastupali zabavnjaci I narodnjaci. Ali, je doživio pravi šok – on pjeva, a cijeli stadion zviždi. Ili su bili mlaki aplauzi, ništa od ovacija, usijane atmosfere

Ti zvižuduci su ga dobro potresli. Pao je u depresiju, te se ponovo odao alkoholu. Stalno se pitao “Šta mi je sve to trebalo?” Skoro je bio pred odlukom da batali koncerte i da se vrati u svoju posljednju oazu – kafanu!

“Majstore, ne očajavaj! Dugo te nije bilo, publika se odvikla od tvojih pjesama, ali ovo će biti veliki hit” – govorio mu je Obrad Jovović iz Jugotona.

Tako je i bilo – iako se ploča nije kupovala kao neke prethodne, “Umoran sam od života” bila je sve slušanija.

Tomina publika je bila u šoku – zar takav boem da pjeva “zatvorite sve kafane”, zar “estradni Karamazov” kome je uvijek bilo malo života da pjeva “umoran sam od života”!?

Ipak, vremenom publika je promijenila mišljenje, prigrlila Tomu, a on je nastavio da snima nove ploče i hitove. (Naj portal)

Poznati

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Published

on

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Povodom strašnih poplava koje su zahvatile BiH, oglasili su se brojni pjevači iz regiona.

Prošlogodišnji učesnik „Zvezda Granda“, Mirza Pandur iz Sarajeva apelovao je na sve ljude dobre volje da pomognu porodicama nastradalih. Prikupe osnovne namirnice i potrepštine za ugrožene u Bosni i Hercegovini.

– Zbog teške situacije prouzrokovane poplavama i klizištima organizujemo humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih potrepština za najugroženije stanovništvo na području Hercegovine. Svi koji žele da pomognu mogu se javiti putem privatne poruke – poručio je Mirza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending