Pratite nas

Zanimljivosti

Šta, ako božuri ne cvjetaju: OVO SU TRIKOVI DA IMATE NAJBUJNIJE ŠARENE CVJETOVE

Published

on

Zbog svojih bogatih i šarenih cvjetova, božuri su jedni od najomiljenijih izbora u vrtovima. Njihov cvijet čini spektakularan prizor u kasno proljeće i rano ljeto, no postoje sezone kada on izostane. Zašto se to događa i šta učiniti?

Iskusni vrtlari ističu kako postoji niz razloga zbog kojih božuri jednostavno ne procvjetaju, uključujući greške koje se događaju prilikom sadnje kao i uticaj ekstremnih vremenskih uslova, štetočina i bolesti.

Božuri mogu biti prilično zahtjevni kada je u pitanju cvjetanje. Razlozi mogu uključivati nedostatak sunčeve svjetlosti, nepravilnu sadnju, nepravilno gnojenje ili činjenicu da je biljka premlada.

Srećom, postoji nekoliko rješenja za ove probleme!

Glavni uzrok izostanka cvjetova božura je nedostatak sunca. Božuri vole puno sunčeve svjetlosti, iako će neki rasti i u sjeni.

Ako vaši božuri nemaju pupoljke, mogući je razlog to što su posađeni na mjestima gdje ima previše sjene i ne mogu dobiti najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti.

Važno je izbjeći preduboku sadnju božura. Iako će u tom slučaju i dalje imati zdravo lišće, vrlo je vjerovatno da neće biti bogato pupoljcima.

Stabljike ne smiju biti posađene dublje od 5 cm ispod površine tla, a budite oprezni kada stavljate zemlju da korijen ne završi dublje od ove razine.
Stavljanjem prevelike količine gnojiva razvija se višak kisika koji potiče rast lišća, no smanjuje broj pupoljaka.

Božure posađene u plodno tlo u pravilu ne treba dodatno gnojiti, no ukoliko postoji potreba za obogaćivanjem zemlje, učinite to jednom godišnje koristeći gnojivo s omjerom kisika, fosfora i kalija u omjeru 5-10-10.

Ako ste svoj božur tek posadili, računajte da će mu za cvjetanje trebati tri do četiri godine, a možda i više. No, dobra vijest je kako mogu cvjetati dugo godina pa će strpljenje biti nagrađeno.Također, božuri ne cvjetaju kada su tek presađeni i najbolje je to učiniti kada miruju na jesen, pritom pazeći da ne oštetite korijen.

Iako ljeti bez problema podnose sušu, za obilno cvjetanje potrebno im je puno vode tokom proljeća kako bi se formirali mnogobrojni pupoljci. Stoga, na proljeće posebnu pažnju pridajte obilnijem zalijevanju svojih božura!

Mnogi vrtlari iznenađeni su kada na svom božuru vide mnogobrojne pupove, ali oni se nikada ne pretvore u cvijet. Postoji nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen:

Vrijeme
“Ako imate mnogobrojne pupove koji se ne otvaraju, razlog može biti taj što su se vaši božuri nedavno smrznuli”, kaže vrtlar Joe Taylor.

Najčešći razlog je kasni proljetni mraz koji nastupa taman prije nego što će pupoljci procvjetati, zbog čega dolazi do oštećenja. Stoga, pripazite na prognozu i zaštite božure poljoprivrednom zaštitom koja će prevenirati smrzavanje.

Gljivična oboljenja
Iako božuri u pravilu ne zahtjevaju puno održavanja, vrijedi pripaziti na gljivična oboljenja koja mogu zahvatiti pupoljke. U tome će pomoći rezanje lišća na jesen.

Štetočine
Insekt trips obožava bogato lišće božura, a još više mu se sviđa hranjenje svježim pupoljcima, zbog čega je jedan od glavnih uzročnika nedostatka bogatih i šarenih cvjetova ovog prelijepog cvijeta. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending