Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Nema dobrog seksa ako je vagina „suha“: KOJIM ULJIMA NAVLAŽITI “MALU”?

Published

on

Tokom godina, vagina može postati suha, a u tim situacijama lubrikant će spriječiti neprijatan i često bolan seks. Ali ono što je važno je da lubrikant sadrži prirodne sastojke koji neće oštetiti pH vagine.

Jedan od njih je onaj sa aloe verom. Takvi lubrikanti sadrže sastojke koji ne samo da dodatno vlaže već i hidriraju kožu intimnog područja. Ne sadrži ulja koja bi oštetila kondom, a prije upotrebe stavite malo gela na lakat da vidite da li će izazvati neku reakciju.

Kokosovo ulje vam takođe može pomoći u vrućim igrama. Naravno, to je nerafinisano, 100 posto djevičansko kokosovo ulje. Dodatni bonus je to što ovo ulje ima prirodna antiinflamatorna svojstva, tako da može smanjiti rizik od infekcije. Uvjerite se da vaš lubrikant ne sadrži glicerin i parabene, jer oni mogu izazvati iritaciju.

OPREZ! Nemojte koristiti kokosovo ulje ako koristite kondome od lateksa, jer ulja i vazelin mogu povećati rizik od pucanja kondoma.

Vjerovali ili ne, maslinovo ulje se takođe može koristiti u spavaćoj sobi. Pored hidratacije vagine, naučne studije povezuju supstance iz maslinovog ulja sa prevencijom i ublažavanjem simptoma PMS-a.

Osim što je lubrikant, maslinovo ulje se može utrljati na spoljne dijelove vagine da bi nahranilo kožu. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending