Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Kako zaustaviti opadanje kose kod žena: NAJBOLJE PRIRODNE KOMBINACIJE KOD ALOPECIJA ARETEA

Published

on

Opadanje kose kod žena je prilično slabije zastupljeno nego kod muškaraca, kod svega 30 odsto se bilježi alopecija areata. Ukoliko gubite više od 60-100 dlaka dnevno, najvjerovatnije imate problem s pojačanim opadanjem kose. Prije nego što započnete s primjenom odgovarajućih mjera, neophodno je otkriti uzrok ove pojave.

Ponekad uzroci za naglo opadanje kose kod žena mogu biti sasvim bezazleni: hormonalne promjene, starenje, suviše hlorisana voda, stres i umor, neadekvatna ishrana, manjak gvožda u ishrani..No, gubitak kose može biti i znak nekog ozbiljnijeg oboljenja, pa je utvrđivanje porijekla poremećaja najvažniji korak u određivanju adekvatne terapije.

ISPIRANJE KOSE SA ČAJEM OD KAMILICE
Poslije svakog pranja kosu isperite čajem od kamilice: 4 kašike sušenih cvjetova preliti litrom vrele vode i nakon 10 minuta procijediti. Kada se čaj prohladi, isperite kosu. Osim kamilice može se koristiti i kopriva, naizmjenično list i korijen.

SEDMODNEVNA TERAPIJA SA KOPRIVOM
Litrom ključale vode preliti 500 g svježih listova koprive, ostaviti da odstoji poklopljeno pola sata i procijediti. Dobro iscijediti listove koprive da bi koncentrat bio što gušći i dodati 2 dl ricinusovog ulja. Ovako pripremljen preparat držati u flaši i dobro promućkati prije upotrebe. Utrljavati ga u korijen kose tri puta dnevno tokom sedam dana.

LOSION OD KOPRIVE I KAMILICE
U pola litra destilovane vode staviti 100 g koprive i kuhati 20 minuta, potom dodati 25 g kamilice i ostaviti da odstoji osam sati. Tečnost procijediti i sipati 200 g vinskog sirćeta. Losion utrljavati svako veće u koren kose.

MJEŠAVINA: RICINUSOVO ULJE, CRNI LUK I LIMUN
Pomiješati po kašiku ricinusovog ulja i soka od limuna i crnog luka. Ovom smjesom izmasirati kožu glave, staviti najlonsku kapu i ostaviti da djeluje oko sat vremena. Nakon toga oprati kosu. Tretman ponavljati mjesec dana prije svakog pranja kose.

SOK OD ORAHA ILI LAVANDE
Korisno je što češće masirati korijen kose, kako bi se ubrzala cirkulacija, najbolje sokom iscijeđenim iz listova oraha ili lavande, pomiješanim s istim količinama glicerina. Umjesto soka, mogu se koristiti ulja ovih biljaka. (Naj portakl)

Zdravlje i ljepota

Pet iznenađujućih namirnica koje povećavaju šećer u krvi i uzrokuju debljanje

Published

on

Šećer u krvi ili glukoza je glavni izvor energije za tijelo, a održavanje uravnoteženih i stabiliziranih nivoa je od suštinskog značaja za cjelokupno dobrobit.

Kada jedemo, ugljikohidrati se razlažu na glukozu, koja ulazi u krvotok. Iako nije tajna da grickalice pune šećera mogu uzrokovati skokove šećera u krvi, neke svakodnevne namirnice mogu imati isti učinak.

Žitarice

Žitarice su popularna namirnica za doručak koja se može naći u gotovo svačijoj ostavi. Ali mnoge komercijalno dostupne žitarice mogu uzrokovati skokove šećera u krvi zbog visokog nivoa rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera.

Čak i one koje se prodaju kao “zdrave” ili “cjelovite žitarice” mogu sadržavati značajne količine skrivenog šećera, koji se brzo razlaže u glukozu, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi.

Pomfrit

Stavke iz menija brze hrane možete povezati s debljanjem, ali oni također mogu utjecati na nivo šećera u krvi. Obično se ovi krumpiri prže u dubokom ulju u nezdravom ulju, što može povećati njihov sadržaj kalorija i masti, ali glavna briga su rafinirani ugljikohidrati. Oni se brzo razlažu u šećer u krvotoku.

Započnite jutro sa gutljajima ovog napitka: TOPI SALO I DAJE ENERGIJU

Pomfrit sadrži transmasti koje doprinose upali i otpornosti na inzulin ometajući normalnu funkciju inzulina. Također, transmasti su povezane s povećanjem visceralne masti, koja se skladišti oko unutrašnjih organa.

Voćni sok

Voćni sokovi možda zvuči zdravo, ali vjerovali ili ne, mnogi od njih sadrže puno šećera sa jedva ikakvim vlaknima. Voćni sokovi su često koncentrirani izvori prirodnih šećera, poput fruktoze, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Za razliku od cijelog voća, ovim sokovima nedostaju vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera.

Voćni sokovi s umjetnom aromom s velikim količinama dodanih šećera su najgori za debljanje i šećer u krvi. To obično uključuje stvari poput voćnog punča, limunade, havajske punč, high-c i voćnih koktel sokova. Ovi voćni sokovi sadrže vrlo malo voća, ako ih uopšte ima.

Zaslađeni jogurti

Mnogi zaslađeni jogurti se obično prodaju na način da mislite da su zdravi za vas. Dok jogurti poput običnog grčkog jogurta imaju mnogo prednosti, drugačija je priča sa zaslađenim, prerađenim jogurtima. Zaslađeni jogurti često sadrže velike količine dodatih šećera, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Kao i ostala spomenuta hrana i pića, i ovi jogurti dovode do brzog povećanja nivoa glukoze u krvi.

Konzervirano voće u sirupu

Iako voće može biti odličan izbor za cjelokupno zdravlje, važno je zapamtiti da ono ima svoje prirodne šećere u sebi. Dakle, kada je u pitanju konzervirano voće s dodatkom sirupa, sirup koji se koristi često ima previše šećera kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili obični šećer. Ovi dodani šećeri značajno povećavaju ukupan sadržaj šećera u voću.

Voće u konzervi koje se čuva u sirupu nije samo po sebi ekvivalentno voću. U sirupu je obično mnogo dodatog šećera da bi se sačuvao. se čuvaju u vodi, što može smanjiti dodane šećere bio na voću.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending