Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Bolesti muške polne žlijezde: 20 – DNEVNA BILJNA TERAPIJA ZA RAK PROSTATE

Published

on

Tumori i benigna hiperplazija (uvećanje) najčešće se javljaju u poznijem dobu, veoma rijetko prije čedrdeset pete godine života, a smatra se da su nepravilna ishrana i genetska predispozicija glavni faktori rizika za nastanak bolesti.

Benigna hiperplazija uglavnom nastaje u unutrašnjem dijelu prostate, dok se zloćudni tumori većinom formiraju u spoljašnjem dijelu muške polne žlijezde. Pretpostavlja se da na pojavu raka prostate utiču i bakterijski prostatitis i neke virusne infekcije.

U ranom stadijumu ni benigni ni maligni oblici tumora prostate ne daju nikakve simptome: znaci bolesti javljaju se tek kada se tumor toliko uveća da počne da pritiska mokraći kanal koji prolazi kroz prostatu. U oba slučaja manifestuju se na sličan način – učestalo mokrenje (naročito noću) i otežano uriniranje praćeno bolovima, krv u mokraći, impotencija i bolna ejakulacija, bolovi u kostima, donjem dijelu leđa i polnim organima, te groznica.

Ljekar specijalista, urolog digitorektalnim pregledom otkriva promjene na površini uvećane prostate, dok će analiza krvi pokazati da li se radi o malignom oboljenju jer je u tom slučaju povećan PSA (prostate specifični antigen). Terapija zavisi od stadijuma bolest i životnog doba pacijenta.

Dijagnoza i liječenje
Radikalna prostatektomija je postupak koji se hirurškim putem odstranjuje cijela žlijezda i dio ureter (mokraćne cijevi) a bolest se liječi i zračenjem (radioterapijom) i standardnom hormonskom terapijom. Iako je rak prostate po učestalosti drugo najčešće maligno oboljenje koje se javlja kod muškaraca, ukoliko se otkrije u ranom stadijumu, procenat izliječenja izrazito je visok (oko 98%). Zbog toga je neophodno da se muškarci u rizičnom dobu (poslije 50 godina) redovno bar jednom godišnje, podvrgavaju digitorektalnom pregledu i određivanju vrijednosti prostate specifičnog antigena (PSA)

20 – DNEVNA TERAPIJA ZA RAK PROSTATE

Prvih sedam dana
Pomiješati po kašiku sitno isjeckanog cvijeta i lista kičice, nadzemnog dijela troskota, lista i korijena jagode, kukuruzne svile, hajdučice i trešnjinih peteljki, pa sve preliti sa 1,5 l prokuhale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procijediti i piti tokom dana. U svaku čašu rastvoriti pola kašičice polenovog praha.

Sljedećih osam dana
Pomiješati dvije kašike sitno isjeckanog nadzemnog dijela dimnjiće u cvijetu i kašiku lista koprive, pa preliti sa 7 dl prokuhane vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata, procijediti i piti po 2 dl čaja prije doručka, ručka i večere. U svaku čašu rastvoriti kašičicu polenovog praha.

Slijedećih pet dana
Pomiješati dvije kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta ivanjskog cvijeća, lista i cvijeta kantariona i po kašiku nadzemnog dijela troskota, peteljki trešnje, kukuruzne svile, lista i cvijeta hajdučice i lista breze, a sve preliti sa 1,6 dcl prokuhale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata, procijediti i popiti tokom dana. U svaku čašu rastvoriti pola kašičice polenovog praha.

Sljedećih 20 dana
Pomiješati dvije kašike sitno isjeckanog lista koprive i po kašiku kukuruzne svile, iglica bora, nadzemnog dijela troskota, lista i cvijeta kićice, lista bokvice i rizoma pirevine, pa sve preliti sa 1,5 l proključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata, procijediti i piti po dva dl prije i poslije jela, zaslađeno medom. U svaku čašu rastvoriti pola kašičice polanovog praha.

VAŽAN SAVJET: Prije upotrebe svake biljne terapije obavezno se konsultujte sa svojim ljekarom. (Naj portal)

 

 

 

 

 

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending