Pratite nas

Zdravlje i ljepota

PUŠAČKI KAŠALJ: Ovaj napitak može olakšati simptome (Recept)

Published

on

Dugogodišnji pušači često razvijaju kronični produktivni kašalj koji je najizraženiji u jutarnjim satima te se često naziva “pušačkim kašljem“.

Uslijed opetovane izloženosti duhanskom dimu povećava se broj i funkcija stanica i žlijezda u sluznici bronha koje su odgovorne za produkciju sluzi, što dovodi do stvaranja veće količine sluzi u donjim dišnim putevima koja se više ne može efikasno odstraniti uobičajenim mehanizmima, već tu nakupljenu sluz osoba mora iskašljati. Ponekad je sluz gusta, pogotovo ako osoba ne pije dovoljno tekućine, pa ju je teško iskašljati.

Ako osoba produktivno kašlje tri ili više mjeseca godišnje barem dvije godine zaredom bez drugog poznatog uzroka, govorimo o kroničnom bronhitisu. Smatra se da više od 40% dugogodišnjih pušača razvija kronični bronhitis, a tada su skloniji infekcijama dišnih puteva.
Ovaj napitak mogao bi smanjiti simptome pušačkoga kašlja.

POTREBNI SASTOJCI: 400 g luka, 1 čehna bijelog luka, 1 l vode, 400 g šećera, 2 kašičice kurkume, 1 komad đumbira veličine palca

Stavite šećer u vodu i zagrijte na laganoj vatri. Dodajte luk narezan na veće komade i đumbir. Kada voda provri, dodajte kurkumu, smanjite vatru i ostavite da se još malo kuha. Kad se smjesa prepolovi, iscijedite je pa prelijte tekućinu u staklenku. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak.

Uzimajte po dvije manje kašike svako jutro na prazan želudac i dva sata nakon večere.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijek protiv bolova, nego samo služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending