Pratite nas

Poznati

Niko nije milovao pjesmu kao Sava Radusinović: “JEDNO PISMO, JEDNA SUZA” – SJEĆANJE NA GOSPODINA PJEVAČA

Published

on

Brojne su pjesme koje pjevaju mlađe generacije, a da rijetko se ko sjeti Save Radosinovića, pjevača gospodina, koji je ovaj svijet napustio 2007. godine. Bio je dijete gastarbajtera, te je zbog toga dio života proveo u Americi. Davne 1978. godine se vratio se u Beograd i počeo sa muzičkom karijerom. Bio je harmonikaš, kompozitor, tekstopisac i izvođač.

Živio je skromno, nije volio popularnost, ali skoro sve njegove pjesme publika je prigrila. Već s prvom singlicom, na kojoj je bila pjesma “Šesnaest ti leta beše” stekao je veliku popularost.

“Savina muzikalnost je očigledna. To je pjevač mekanog i melodičnig glasa, školovan muzičar i dobar svirač na klavirnoj harmonici. Nikad neću zaboraviti Savinu zahvalnost kad kad se pojavila ploča i kad je pjesma postala opštenarodni hit. A tek Savina braća! Skakali su od sreće, nudili mi da uživam kod njih u Americi. – pričao je Aca Stepić, kompozitor prvog Savinog hita.

Savo Radusinović (1954 – 2007) je autentičan kantautor. Rano je propjevao i naučio da svira harmoniku. Kada je iz rodne Podgorice došao u Beograd, oduševio je svojom muzikalnošću i najveće majstore.

“Kada sam sa svojim orkestrom zasvirao na Savinoj trećoj singlici, našalih se pa mu rekoh: “Savo, mogao si i note da raspišeš.” Savo je na iznenađenje svih prisutnih muzičara sjeo na stolicu i za nekoliko minuta raspisao note za svoju prvu autorsku pjesmu “Nesrećna ženo, ljubavi moja” – pričao je legendarni Tomica Miljić sa kojim je Savo snimio dva singla i prvi LP.

“Tada smo saznali da je pohađao muzičku školu i da je odlično vladao notama. Kasnije nas je Savo oduševljavao desetinama pjesama koje je komponovao i pjevao na svojoj klavirci.

Dobar dio Savine diskografije (pet albuma od 1982. do 1998.) obilježio je Miroljub Aranđeloviić Kemiš sa svojim vanvremenskim svirkama i aranžmanima. Sa Kemišem je snimio i svoju autorsku pjesmu “Ti si žena koju ludo volim” koju prihvatiše i turbo klinci.

Diskografija Save Radusinovića je jednostavna: tri singla, pet LP-ija, dva CD-a i nekoliko festivalskih pjesama. Po broju hitova na tako malo ploča u rangu je Milančeta Radosavljevića, sa kojim je nekako i stilski najbliži.

Savo je pjevač najsuptilnije interpretacije. Ni prije ni poslije Save niko tako nije milovao pjesmu. Unosio se u svaki slog, kao da je tepao dok je pjevao. Savinim emocijama uvijek je bilo tijesno, ali nije bio miljenik medija. Volio je pjesmu i znao je da je donese. Plijenio je gospodstvom i u najzadimljenijoj kafani.

I za kraj jednaan nepoznat detalj iz Savinog estradnog života: Kada bi mu na njegovim nastupima, srednjoškolci i studenti davali pare i naručivali pjesme, znao je da kaže:

“Ima ko će da plaća za vas, slobodno naručujte, ne trebaju pare”. (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending