Pratite nas

Zanimljivosti

Dilema mnogih domaćica: Perete kuhinjske krpe sa ostalom odjećom? Evo šta kaže mikrobiolog

Published

on

Pitanje koje svi stalno postavljaju jeste da li je u redu krpe koje se koriste za brisanje sudova prati s peškirima, posteljinom i ostalom odjećom, a evo šta kažu stručnjaci.

Koliko god da izgledaju čisto, sigurno je da kuhinjske krpe zahtijevaju posebno temeljno pranje, pa ih mnoge domaćice stavljaju zajedno s ostalom odjećom u veš-mašinu i to na visoke temperature. Druge se, pak, radije odlučuju da ih lijepo sortiraju i peru odvojeno, iako to zahtijeva duži vremenski period dok sakupe dovoljno da mašinu barem mogu da napune do pola. One najvjerovatnije vjeruju kako je to najbezbjedniji način, međutim, pranje kuhinjskih krpa zajedno s ostalom odjećom nije nešto o čemu bi trebalo brinuti, tvrdi profesor mikrobiologije na Univerzitetu Masej na Novom Zelandu, Stiv Flint.

Flint napominje da je suština u pranju i da taj proces podrazumijeva čišćenje naše odjeće i ostalih stvari. On svakako preporučuje da ukoliko su krpe mokre, poželjno je odmah ih ubaciti na pranje.

“Nikada ništa nije u potpunosti sterilno, a uloga deterdženta jeste da ukloni sve klice s peškira i ostalih komada. Međutim, ako želite da nešto baš dobro sterilišete, to treba prokuhati “, objasnio je Flint.

Ipak, u pojedinim kulturama nije prihvatljivo prati kuhinjske peškire sa bilo kojom odhećom, što je slučaj sa zajednicom Tangata Vhenua sa Novog Zelanda. Žene iz te zajednice su nedavno gostovale u jednom poznatom podkastu, „Dugo čitanje“, tokom kog je jedna ironično istakla da „ukoliko je u redu krpe prati s vrešom, onda je ok i posuđe sušiti donjim vešom“. Na to se druga ubacila rekvši da ona u kuhinji ima mašinu za pranje kuhinjskih krpa i da tako ima uvid u to šta se pere u njoj, a šta u onoj u toaletu.

Inače, odvajanje kuhinjskog veša za pranje i ostale odjeće je praksa koja se od davnina primjenjivala u mnogim drevnim tradicijama. Prema njihovom uvjerenju, nehigijenski je miješati to dvoje jer odjeća ima veze sa glavom, a proizvodi vezani za hranu s tijelom. Interesantno je da ima i stručnjaka koji preporučuju da ipak treba prati odvojeno jer može doći do kontaminacije i širenja bakterija s jednog komada na druge. Na mokrim krpama, koje smo tokom dana koristili, sakupljaju se klice koje se u mašini mogu prenijeti na odjeću. Pored pranja odvojeno, peškire i krpe je poželjno prati na visokim temperaturama, i to na 90 stepeni. (Najportal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending