Pratite nas

Poznati

Koja vam je draža: VERA MATOVIĆ JE SNIMILA HITOVE “BELU BLUZU SUZA KVASI” I “ŠTA TI MOJA BLUZA SMETA”

Published

on

U višedecenijskoj karijeri popularna Vera Matović je snimala i pjesme o bluzama. Godine 1981. je otpjevbala “Belu bluzu suza kvasi”, a onda je snimila nastavak “Šta ti moja bluza smeta”, koja je postigla planetarnu popularnost. .

“Pjesmu “Šta ti moja bluza smeta” komponovao je moj suprug Ratomir Raca Matović na stihove još jednog Race iz Rače Kragujevačke. Dugo je stajala u fioci, ali nikako nije mogla da se uklopi u melodiju. Tekst, naizgled, vuče na dvojku i neka prošla vremena, ali Raca je htio da mu da “drajfa” i da ga upakuje u disko ritam.

Moj suprug je samo predložio da se krene iz malo više intonacije, a Ljubo Kešelj je uradio vrhunski aranžman i tako sam dobila hit za 21. vijek. “Šta ti moja bluza smeta” diže publiku čim krene foršpil, osvaja na prvu, kao i još nekoliko mojih hitova iz 20. vijeka – kaže legendarna Verka.

“Šta ti moja bluza smeta” je tematski nastavak Verkinog hita “Belu bluzu suza kvasi” iz 1981. Doduše, ova prva “Bluza” je malo sporija i zakopčanija, uvijena u šumadijsko ruho.

I u tu “Bluzu” sam mnogo vjerovala i bila sam u pravu. Spremila sam i posebnu frizuru za promociju te pjesme – izvukla sam neke talase i prebacila kosu preko ramena. Dobila sam priliku da je promovišem i na “Hit paradi”, ali u malo prisnijoj atmosferi na koncertu u Mionici.

Ispred bine nekoliko hiljada ljudi, a iza mene asovi iz orkestra Bokija Miloševića. Izađem sva samouvjerena i kažem: “Ako vam se dopadne, vi aplaudirajte. Ako vam se ne dopadne, opet aplaudirajte.” Čim sam otpjevala pvi stih “U Milana nadničara mnogo brige, malo para”, prolomio se aplauz. A tek refren… Nastalo je takvo oduševljenje u publici kao da slušaju neku pjesmu koju svi znaju.

Sjećam se, Boki Milošević odsvira foršpil pa se “podboči” sa klarinetom i sa nevjericom posmatra oduševljenje publike. Jednostavno, moje “Bluze” su prošle na prvu zato što su napisane i otpjevane iskreno i u narodnom duhu. – kaže Vera Matović (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending