Pratite nas

posao

Dok ne legne plata: 15 načina da sastavite kraj sa krajem

Published

on

Dok čekate platu i u novčaniku vidite da je preostalo novca za još samo jedan dan, ne preostaje vam ništa drugo nego da smislite načine kako da sastavite kraj sa krajem.

1. Recite zbogom jakom doručku. Umjesto kroasana ili sendviča s kobasicom pređite na pahuljice i bananu, što će koštati tri puta manje, a daleko je zdravije.

2. Espreso kafu morate da izbacite. Napravite sami piće ili pijte čaj. Još bolje – pijte vodu, besplatna je.

3. Ako možete, prošetajte do posla. Ne samo što ne košta ništa već je i dobro za zdravlje i odličan je način da se počne dan.

4. Podsjetite sebe na dobre strane života bez alkohola, a ako primijenite to na ovu sedmicu, uštedjet ćete mnogo.

5. Popijte veliku čašu vode prije svakog obroka, besplatno je. Pored toga, osjećat ćete se bolje, pomaže varenju, a manje ćete jesti.

6. Ostavite kreditne kartice kod kuće. Najbolje je da ih potopite u vodu, pa stavite u frižider. Ništa ne sputava želju za šopingom kao smrznuta kreditna kartica.

7. Neka vam bude izazov da danas ne potrošite ni marku. Trošenje može biti i navika, pa ako odlučite da vam dan prođe bez kupovine kafe, čokolade, to je dobar korak ka smanjenju troškova i u narednim danima.

8. Izbjegavajte prodavnice u širokom luku. Daleko od očiju, daleko od srca – ako ne vidite lijepe izloge, nećete ni biti u iskušenju da trošite na nešto što vam vjerovatno i ne treba.

9. Ako imate pametan telefon, skinite s interneta aplikacije “WhatsApp” i “Viber” i ne koristite standardne pozive. I to je štednja.

10. Očistite kuću, a neke stvari koje vam ne trebaju, preko interneta možete da ponudite na prodaju. Na internetu je bezbroj mogućnosti upravo ovakve prodaje, prenosi Telegraf.

11. Ispraznite frižider i ostavu. Vjerovatno imate zalihe hrane koje bi trajale čitave sedmice.

12. Pregledajte džepove i tašne. Tu može svašta da se nađe – od novca do karata za gradski prevoz.

13. Pređite na vegetarijansku hranu do kraja meseca, ali predstavite to kao vaš životni izbor, a ne posljedicu toga što nemate para.

14. Umjesto da se nalazite s ljudima na kafi, idite s njima u šetnju, dobro za zdravlje, još bolje za novčanik.

15. Ako rano odete na spavanje, štedite na grijanju, struji, grickalicama. (Najportal)

posao

Nova pjesma i spot Bojana Tomovića prevazilaze umjetnost: U „KOFERU ZELENOM“ OPJEVANE SVE RANE I BOLI JEDNE EMOTIVNE DUŠE

Published

on

Bojan Tomović je objavio priču svog života i ovih dana je poklonio ljubiteljima dobre muzike. Pjesma „Kofer zeleni“, ali i spot koji je za nju uradio, oduševljavaju na prvo slušanje, djeluju zarazno, a kadrovi iz spota tjeraju suze na oči.

U današnje doba digitalije i golotinje, Bojan je publici i generacijaama koje dolaze poklonio umjetniko djelo sa snažnom porukom. Sve je u ovim stihovima, muzici i video savršeno, čista i najiskrenija emocija iz dubine Bojanove duše.

„Kofer zeleni“ je, na neki način Bojanov povratak na muzilu scenu, nakon pauze koja je nastala zbog zdravstvenih problema. Poznato je da on javno, po uziru na sve velike zvijezde, priča o bipolarnom poremećaju, s kojim se nosi dosta dugo.

Za kratko vrijeme spot i pjesmu je pogledalo oko 300.000 ljudi, a reakcije su sjajne. Sve se svode da je Bojanov „kofer“ prepun emocija, talenta za muziku, jedinstvenosti, harizme, jedinstvenog umjetnika na balkanskim prosorima, koji ima dušu, pamet i neku posebnu energiju.

„Pjesma puna emocije, ovo ne može svako da iznese. Vratio si se na velika vrata, tako trebaš da koračaš – pisali su Bojanovi oduševljeni fanovi.

Između ostalog u pjesmi Bojan kaže „Moje rane su tvrdoglave… „ i tu, možda najbolje opisuje sebe, svoj snažni karakter i tananu dušu.

Ništa novo za ovog ponosnog umjetnika iz Crne Gore. Bojan Tomović je poznat i kao jako specificna osoba koja uvijek iznenadi svojim odgovorima. Često je brutalno iskren na svoju štetu.

Rijetko se pojavljuje u medijima, ali kada se oglasi, onda čaršija u kuloarima ili na društvenim mrežama gori. Tako je nedavno izjavio da mu „uopšte ne nedostaju nastupi, pijane budale, gazde prevaranti i menadžeri lupeži“ što je postalo hit na društvenim mrežama. Priznao je da su ga blokirale Hanka Paldum i Jovana Pajic sa kojima je svojevremeno snimio duetske pjesme, a razlog je to što se pomalo vulgarno našalio sa njima i to javno.

Nedavno je izjavio da bi Aci Pejovicu lupio šamar realnosti jer je umislio da je reinkarnacija Tome Zdravkovića, a zapravo je samo blijeda kopija. Za Pejovića je još dodao da sa njim ne govori od 2005 jer mu je odvratan u svakom smislu i energetski mu ne prija.

Poznate su i Bojanove svađe sa Sašom Popovićem koji ga je i izbacio iz Granda i zabranio ga u mnogim medijima. Tomović je tada javno poručio Sasi Popoviću da mu popuši. Čak je i spotu “Pobjeda” iz 2013. ostao čuveni kadar sa srednjim prstom upućen nekadasnjim saradnicima Saši Popovicu i Lepoj Breni, koja ga je takođe razočarala jer ne smije da kaze svoj stav po pitanju ničega „vec samo diže noge ko blesava u 60 plus godina“.

Ono što rijetko ko zna je da je Bojan Tomović započeo karijeru kao pop muzičar na jednom primorskom festivalu mediteranske, pop muzike. Pjesma se zvala “Dok gledam more” iz 2002 godine.

Bojan je par godina nastupao po Crnogorskom primorju kao radni pjevač, a onda se odučio za tkzv. “turbo folk avangardu”. 2004 napravio je album sa jjesmama “S prijateljima na sto”, “Na distanci”, “Plava motorola”, “Ode jedna, dođu dve”,”Ko je taj” kao i legendarnu baladu “Nisam te zaboravio”. Neobičnim muzičkim pravcem i uopste svojom pojavom postao je velika muzička zvijezda, koja bi, čini se, mogla ponovo da zasija kao nekada.

Bojan je završio muzičku školu, apsolutni je sluhista. Skoro sve svoje pjesme piše sam, svira 3 instrumenta. Ne pije alkohol. Obozava zivotinje, prezire fašiste, nacionaliste i lovce.

Boluje od bipolarnog poremećaja, sa kojim se uspješno nosi decenijama čak i kada je u depresivmno teškoj „minus fazi“. Zna biti nezgodan u pojedinim fazama za svoje okruženje, ali kada ga uhvati „plus faza“ onda je to čovjek duša, umjetnik kakav se rađa jednom u 100 godina. I jedna naučna studija je pokazala da brojni uspješni umjetnici patili od bipolarnog poremećaja, te da su svoja najveća djela stvarali u trenucima „plus faze“.  (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending