Pratite nas

Zanimljivosti

Seks po dekadama: U DVADESETIM SE EKSPERIMENTIŠE, A NAJBOLJE SE UŽIVA U PEDESETIM

Published

on

Kao i većina stvari, i se*s se poboljšava s vremenom, kaže guru za veze Trejsi Koks (58). U svojoj knjizi “Sjajan se*s počinje u pedesetim”, Trejsi otkriva različite faze svog ljubavnog života te kako se može uživati u svakom životnom dobu.

Dvadesete – eksperimentisanje
“Sjećam se dvadesetih kao vrtoglave mješavine slobode i nesigurnosti. Raskinula sam vezu sa svojim dugogodišnjim dečkom s kojim sam se čak vjerila na svoj 21. rođendan. Nakon raskida, odlučila sam neko vrijeme ostati sama. Imala sam snažan se*sualni nagon i puno maštarija, ali nisam djelovala po tom pitanju”, kaže ona.

Dvadesete su vrijeme kada postoji najviše vjerovatnoće za se*s utroje, s osobom istog pola te mnogo ležernog se*sa, tvrdi Trejsi i kaže da s druge strane postoji puno nesigurnosti.

“U tim godinama više smo fokusirani na izgled, a manje na zadovoljstvo”, kaže.

Poručuje nam da zanemarimo okvire. U redu je ako ne želite da spavate s mnogo ljudi i eksperimentisati. Odredite svoja pravila i ne pokušavajte se držati onih koji vam ne odgovaraju. Ako vam treba više vremena za postizanje orgazma, koristite pomagala kako biste izjednačili zadovoljstva. Savršena tijela ne postoje. Biti dobar u krevetu ne znači imati sjajno tijelo, već entuzijazam. Ako se osjećate loše nakon se*sa, spavate s pogrešnom osobom.

Tridesete – uzbudljivo i iscrpljujuće
“Udala sam se za prvog supruga u ranim tridesetim. To je bio moj prvi susret s dugotrajnom i monogamnom vezom”, kaže i dodaje da joj se brak kao takav nije svidio. Voljela je supruga, ali nije joj se svidjelo što im je budućnost unaprijed zacrtana te pomisao da više nikada neće spavati s drugima.

“Razvela sam se i ambiciozno posvetila karijeri. U tridesetima parovi doživljavaju najveću se*sualnu prijetnju – djecu”, kaže.

Postoje ipak se*sualni bonusi, kako i sama kaže, većina u ovim godinama je sigurnija i bolje poznaje svoje tijelo. Iako se neke žene muče s orgazmom u dvadesetima, većina ga postiže u ovom dobu jednostavno zato što su iskusnije i spremnije da traže od partnera da ih zadovolji.

Partneri ne čitaju misli. Dajte povratne informacije o onome što volite, a šta vam ne prija. Prestanite da žalite za se*som koji ste imali na početku veze. Tijela nisu napravljena da ostanu u toj strastvenoj fazi nabijenoj hormonima. Nije posao vašeg partnera da vas oraspoloži za se*s, nego vaš. Saznajte koji su tačno vaši ‘okidači’ i posegnite za njima. Pročitajte nešto se*sepilno i podstaknite sami sebe.

U redu je s vremena na vrijeme prestati sa se*som. Mnogo parova u prve dvije godine djetetovog života uopšte ne praktikuje se*s i to je normalno. Dogovorite se za predah i niko neće poluditi misleći da je to trajna odluka.

Četrdesete – prekretnica
“Ušla sam u četrdesete osjećajući se fantastično. Imala sam ličnog trenera, putovala sam, promovisala knjige i udvarali su mi se duplo mlađi muškarci”, kaže, te dodaje da joj je s napunjenih 45 to dosadilo. Željela je ozbiljnu vezu s nekim zrelijim.

Ovo je takođe period života u kome se mnoge nezadovoljne žene razvode od prvih muževa. Nekoliko istraživanja je utvrdilo da je sredina četrdesetih godina vrhunac se*sualnog zadovoljstva žena, sve dok imate pravog partnera.

Iznenada ste spremni za stvari koje biste prethodno odbacili: igranje uloga, igre vezivanja, se*s-igračke, čak i se*s-zabave. Shvatate da je život kratak, što vas čini otvorenijim za nove avanture.

“Neka orgazam ne bude jedini cilj do kojeg treba što prije stići. Njega možete imati i sami, a vrijeme s partnerom je ipak nešto više od samog orgazma. Spontani se*s je precijenjen. Morate planirati se*s. Ako ne stvorite prave uslove da se dogodi u dugim vezama, na kraju ćete ga imati samo na rođendane i godišnjice. Najlakši način da pojačate želju za se*som je da ga imate što više”, savjetuje.

Pedesete – pogodak
“Kada sam napunila 50 godina, dvije godine nakon menopauze, moj se*sualni nagon naglo je pao. Ali nisam imala pojma da će se moj život uskoro promijeniti nabolje. Otprilike u to vrijeme upoznala sam svog drugog supruga Majlsa, ljubav mog života”, kaže te dodaje da se želja ponovo vratila, jer je osjetila ljubav i požudu u istom paketu.

Menopauza je izazov za sve nas, ali smo obrazovaniji nego ikad i možemo to donekle okrenuti u svoju korist.

“Điđi miđi može biti bolji u srednjim godinama jer se žene napokon opuste. Djeca su odrasla, ostvarili ste se u karijeri ili se zaustavljate, većina nas je finansijski u boljem položaju i imamo vremena i energije da se usredsredimo na sebe. Se*s je manje fokusiran na penetraciju, sporiji je i erotičniji”, kaže terapeut. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending