Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ARTROZA KOLJENA: Ljekovita moć obloga od crvenog kupusa (Recept)

Published

on

Riječ je o upalnom oboljenju koje nastaje zbog istrošenih i deformiranih zglobova koljena. Bolest se očituje oticanjem koljena, otežanom pokretljivošću zgloba te bolovima, ponekad jačeg, ponekad slabijeg intenziteta.

Ako i sami patite od bolova u koljenu, primijenite obloge od kupusa, koji dokazano donose olakšanje. Kupus je već stoljećima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podljeve i uganuća.

Svoju djelotvornost kod bolnih zglobova kupus može zahvaliti obilju vitamina i fitonutrijenata te glutamina i antocijanina, koji imaju snažna protuupalna svojstva.
Obloge od kupusa djeluju tako da smanjuju oteklinu i upalu, a samim time i reduciraju bolove te se osoba može lakše i bolje kretati.

Za obloge je bolje koristiti crveni kupus jer zahvaljujući antocijaninu ima ljekovitija svojstva od onog zelenog. Također, pazite da ne koristite stare listove, već listove svježeg kupusa, i to domaćeg, uzgojenog bez pesticida.

Priprema obloga
1. Uzmite nekoliko listova svježeg kupusa, operite ih te im odstranite tvrdi središnji dio. Preko listova malo prijeđite valjkom za tijesto kako bi malo ispustili sok.

2. Listove položite na bolno koljeno pa učvrstite i zavežite platnenom krpom. Ostavite da djeluje sat-dva. Oblog možete stavljati dvaput dnevno, primjerice ujutro i navečer, a možete ga ostaviti i tijekom noći.

3. Nakon nekoliko dana primjene ovog obloga vaše stanje bi se trebalo poboljšati, no unatoč tome nemojte prestati jer je upala tek malo primirena. Primjenjujte i dalje ovaj oblog od kupusa barem desetak dana za trajnije rezultate.

Napomena: potrebno je mirovati dok je oblog na koljenu, stoga je noć idealno vrijeme za primjenu obloga.
Pored toga, što ga možete koristiti za obloge, kupus ili zelje također konzumirajte što češće, bilo u svježem, pirjanom ili ukiseljenom obliku. Tako ćete, naime, na upalne procese djelovati i iznutra. Također, jako je važno i da radite vježbe za mišiće koji podupiru i stabiliziraju vaša koljena. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO

OPORAVAK OD HEMOTERAPIJE: Blagotvoran kvas od cvekle koji čisti jetru (recept)

Zdravlje i ljepota

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Published

on

Novak Đoković u Dubrovniku (Foto: Bozo Radic / CROPIX)

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otkrio je kako dan uvijek započinje konzumiranjem namirnice koja košta svega 50 dinara (oko 40 centi). Zbog toga vjeruje da je ‘zdrav kao dren’.

– Kada se probudim dan počinjem s mlakom vodom i limunom. Tako pomažem tijelu da se detoksira.

Onda na prazan trbuh pijem sok od celera, zatim napravim pauzu, poslije koje popijem zeleni smoothie,, a tu idu i mnogi suplementi – rekao je jednom prilikom.

Novak i Jelena Đoković proslavili 10 godina braka: OVAKO SU IZGLEDALI NA POČETKU VEZE

– U principu jedem dosta voća. Za prvi dio dana salate također. Ne volim jesti nijednu hranu koja je nezdrava. Naročito u prvom dijelu dana, jer tada mi je potrebno najviše energije za trening. U mojoj ishrani su i kvinoja, kumpir i riža – dodao je.

Podsjetimo, u obitelji Novka Đokovića nedavno je zavladala velik tuga nakon vijesti da je preminuo poznati doktor Momčilo Momo Inić, koji je inače bio Novakov kum.

– Dragi kume, zauvijek ćeš ostati s nama. Voli te kum Srđan Đoković s porodicom – napisao je otac tenisera.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending