Pratite nas

Poznati

Kako je nastala pjesma “Plači mala, plači”: SUZE JEDNE ALME IZ DRVARA

Published

on

Plači mala plači, osto sam na Rači, ne mogu ti doći, ne daju mi proći.Ovo su stihovi iz pjesme “Plači mala, plači” koju je 1998. godine, snimio Borislav Drljača, zapravo je istinit događaj, koje je Mirko Pajčin pretočio u stihove I muzički uobličio.

U ratnim vremenima, na obje granice između Bosne i Srbije, u ovom malom mjestu nadomak Bijeljine, vladao je poseban režim. Muslimanima iz Bosne je bio zabranjen prelazak u Srbiju. Samo se moglo preći sa specijalnim dozvolama.

U takvoj situaciji prolivemno je more suza, a ispaštale su mnoge porodice, naročito one iz miješanih brakova. Drljača i Pajčin su svjedočili jednoj dirljivoj sceni. S bosanske strane granice u Srbiju je željela da pređe jedna Bišćanka, po imenu Alma, ali je nisu željeli da puste srbijanski graničari. Nije pomagalo što je ona suze ronila, molila, preklinjala da je puste da posjeti muža, s kojim je imala troje djece. Njen muž je bio Srbin iz Drvara, bio je ranjen, pa je upućen na liječenje za Beograd.

Te scene su njima dvojici ostale duboko urezane u sjećanje. Pajčin je jednom prilikom samo kazao da je napisao najtužniju pjesmu u karijeri, ali nije otkrivao detalje.Znao je samo da su jedan Srbin i jedna Bošnjakinja kažnjeni jer su bili u mješovitom braku.

Bora Drljača će Almu i njenog supruga desetak godina nakon Dejtonskog mira sresti u Australiji. Po završetku nastupa prišla mu je Alma i podsjetila ga na epizodu iz Rače, kada su on i Pajčin molili graničare da je puste. Tada je saznala da su ona i njen muž “glavni junaci” pjesme “Plači, mala plači”. (Naj portal)

Poznati

Emir Lapsus u sred Beograda vukao krevet: U SPOT ULOŽENO NEKOLIKO HILJADA EURA

Published

on

Emir Aličković, poznatiji kao Emir Lapsus, nakon što se upustio u solo karijeru, neumorno je radio na novim pjesmama kako bi opravdao očekivanja publike. Naime, Emir je poznat po baladama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i filmskim spotovima, a sada, nakon diskografske pauze, obradovao je publiku novom pjesmom koja nosi naziv „Prodajem“.

Nakon napuštanja benda, mnogi su predviđali u kojem pravcu će ići njegova karijera i da li će uspjeti da zadrži simpatije publike i kao solo izvođač, ali s obzirom na potražnju za Emirom, reklo bi se da je u tome uspio. Aličković je čitavu ljetnu sezonu nastupao i nije bilo kluba u kojem se nije tražila karta više, a publika je željno iščekivala nove pjesme.

„Prodajem“ je već objavom teasera privukla pažnju, a pjesma je svjetlost dana ugledala 16. septembra, na njegov rođendan. Kako kaže, odlučio je da svima onima koji ga podržavaju i prate kroz karijeru za svoj rođendan pokloni pjesmu. Režiju spota potpisuje Haris Dubica, a muziku i tekst Marko Drežnjak i Rade Rakazov, dok je aranžman radio Dušan Alagić.

Pored toga, Emir se odlučio na hrabar potez te će sve svoje nove pjesme objaviti na svom YouTube kanalu, što je izuzetno rizično jer ovoj platformi treba vrijeme da provjeri svaki kanal, te samim tim dozvoli pjesmama pozicioniranje na trendingu.

Ovo je prva u nizu pjesama koje će izaći, a u narednom periodu biće objavljene bar još dvije numere koje će svakako biti drugačije od onoga na šta je publika navikla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending