Pratite nas

Poznati

15 godina od smrti Mehe Puzića: KAD JE PJEVAJUĆI “TEBI MAJKO MISLI LETE” ČESTO JE PUSTIO SUZU

Published

on

Prošlo je petnaest godina od smrti velikog Mehe Puzića, koji je te 2007. u 70. godini umro u svom rodnom Odžaku. U svemu je bio poseban, bio je prema svakome dobar, duša od čovjeka, upitan, nasmijan, narodski čovjek, veliki sevdalija i jedan od najprodaanijih pjevača i kompozitora na eks jugoslovenskim prostorima. Među prvima je dobio “Jugotonovu Zlatnu pticu” za ostvareni tiraž od million i po primjeraka prodatih ploča.

Zvali su ga Mehaga, ali i Kenedi, jer je u mladosti neodoljivo podsjećao na tadašnjeg američkog predsjednika. NIje imao djece, mada se pričalo da ima kćerku iz prvog braka koju nikada nije priznao. Sa drugom dočekao da pomiluje sina ili kćerku.

Bez sumnje Meho je najkomercijalniji pjevač iz plejade legendarnih bosanskih sevdalija. Pored stotina starih sevdalinki koje je ovjekovečio svojom interpretacijom, snimio je i stotine novokomponovanih pjesama na četrdestak singlova i dvadesetak albuma: “O, majko, što me rodi”, “Volim majko sirroticu”, “Pusti majko još večeras”, “Ne plači majko”, “Moj brate u tuđini”, “Kad ljubav jednom prođe”, “Žena prijatelja mog”, “Plakala si sinoć”, “Ja ne znam gde je ona”, “Ostani noćas pravi mi društvo”, “Il’ me ženi il’ tamburu kupi”, “Srećan sine put”, “Da l’ ću više ikad moćii da zavolim majko mila”, “Bila si moja ljubav”, “Gore tvoja pisma”, “Mi Bosanci delije”, “Misli svako da je meni lako”, “Jedna žena ostavi me”, “Zlatne kočije”, “Nađi drugoga zauvijek”, “Gdje naći takvu ljubav”, “Pišite majci sinovi moji”, “Pamtim naše razgovore”, “Nije ona svemu kriva”, “Ne žali je majko”, “Misli svako da je meni lako”…

Pričalo se da je Meho snimao sve one pjesme koje su odbijali Safet ili Zaim. U pjevačle vode je ušao kao moler. Položio je audiciju u Radio Sarajevu, a prvu singlicu je snimio 1966. godine sa vodećom pjesmom “Budila majka Mehmeda”. Bio je to početak briljantne karijere.

“Kada mi je Šerbo prvi put pokazao pjesmu “Tebi majko misli lete”. Šerbo krene, a ja nastavim, pjevam i plačem. Gdje god krenem, sačeka me neka tužna pjesma o majci. Rekoše mi tada da je bosanski sevdah dobio nekoga ko nije ni Zaim ni Safet a ima nešto svoje.

Mehmed Meho Puzić je rođen 1937. godine u Odžaku, gdje se školovao i izučio za zidara. Preminuo je 25. juna 2007. godine. (Naj portal)

Poznati

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Published

on

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Povodom strašnih poplava koje su zahvatile BiH, oglasili su se brojni pjevači iz regiona.

Prošlogodišnji učesnik „Zvezda Granda“, Mirza Pandur iz Sarajeva apelovao je na sve ljude dobre volje da pomognu porodicama nastradalih. Prikupe osnovne namirnice i potrepštine za ugrožene u Bosni i Hercegovini.

– Zbog teške situacije prouzrokovane poplavama i klizištima organizujemo humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih potrepština za najugroženije stanovništvo na području Hercegovine. Svi koji žele da pomognu mogu se javiti putem privatne poruke – poručio je Mirza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending