Pratite nas

Zdravlje i ljepota

UBLAŽAVA VALUNGE U MENOPAUZI, ŠTITI OD OSTEOPOROZE: Pijte čajnu mješavinu sa korom od nara (Recept)

Published

on

Dragocjena crvena voćka nar (lat. Punica granatum) rado se jede širom svijeta, a malo je poznato da on nije samo ukusna zdrava poslastica, već prava riznica zdravlja.

U sto grama nara nalaze se 83 kalorije i četiri grama vlakana, što je 16 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Obiluje vlaknima, prije svega celulozom i ligninom, koji spadaju u nerastvorljiva vlakna. Nar obiluje i polifenolima, antioksidansima koji štite od raka, jačaju zdravlje srca i pozitivno utiču na kognitivne funkcije. Tu je i kvercetin, koji povećava izdržljivost i snagu mišića, kao i mnoštvo vitamina i minerala. U 100 grama nara nalazi se toliko vitamina C da zadovoljava oko 17 odsto dnevne potrebe, zatim značajna količina vitamina K, koji djeluje protiv zgrušnjavanja krvi. Sadrži i folate, vitamin B6, tiamin, gvožđe, kalijum…

Poznato je da nar smanjuje nivo oksidativnog stresa u arterijama i zapaljenske procese u njima, a deluje i protiv lipida u srčanom mišiću. povoljno utiče na rad srca.

Jedna studija japanskih naučnika je 2004. godine pokazala da nar pomaže kod tegoba izazvanih menopauzom i depresivnih stanja tako što snižava indikatore depresije i ublažava promjene raspoloženja. Uz to, nar ublažava valunge u menopauzi, a štiti i od osteoporoze, koja je česta kod žena u postmenopazi.

Može se koristiti na mnogo načina, a često se savjetuje da se zrna nara dodaju jelima od mesa i salatama. Sve je popularniji čaj od kore nara, koji uz dodatak još nekoliko sastojaka, pruža bogat ukus i obiluje hranljivim materijama.

Čaj od kore nara
Sastojci: kora jednog nara, kora jedne narandže, 3-4 lista svježe nane, kašika rendanog đumbira, ½ kašičice kumina, ½ kašičice meda, 2 šolje vode

Pomiješajte rendanu koru jednog nara i jedne narandže, pa prelijte vodom i ostavite da se kuha. Kad proključa, dodajte nanu, đumbir i kumin, ostavite još minutu, pa sklonite s vatre.

Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, pa procijedite i zasladite medom. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending