Pratite nas

Zanimljivosti

Uživa sa njima: OVAJ ČOVJEK 33 GODINE ŽIVI SA SMIJAMA

Published

on

Jordanac Yasin es-Sukur 33 godine u istoj kući živi sa zmijama, koje su postale neizostavni dio njegovog života. Ovaj 55-godišnjak, koji živi na sjeveru Jordana, na osnovu iskustva kojeg je stekao od oca, u kući uzgaja brojne zmije. Za ove ljubimce koristi i riječi pune ljubavi i pažnje.

Sukur, kada su u pitanju zmije, posjeduje vještine kojima se ne može pohvaliti mnogo ljudi. Svaku vrstu može držati u rukama, ali i uhvatiti ih bez poteškoća bez obzira da li je otrovna ili ne. Mnogi ga smatraju stručnjakom za zmije, a o svom iskustvu i ljubavi prema ovim životinjama govorio je za Anadolu Agency (AA).

Kazao je kako sa zmijama živi od 1989. godine, a ljubav prema njima prenio je i na 14-godišnju kćerku Melek. Sukur se često predstavlja kao ”zaljubljenik u zmije”.

“Kako imam razna iskustva u postupanju sa zmijama, ujede zmija mogu liječiti i protuotrovom“, rekao je Sukur koji je dodao kako se svakoj zmiji može približiti s lakoćom. Istakao je kako je od stručnjaka Palestinca Jamala Amvasija naučio kako razlikovati otrovnicu od neotrovnice.

”U Jordanu postoji 37 vrsta zmija. Od toga, sedam vrsta imaju ubojiti otrov, ostale nisu otrovne. Štaviše, mogu biti od koristi za okolinu i ljude“, naglasio je Sukur.

Dodao je kako je palestinska ljutica jedna od najopasnijih vrsta otrovnica i da usljed posljedica ujeda može doći do zgrušavanja krvi. Pojasnio je i kako je Echis Coloratus endemska vrsta svojstvena Bliskom istoku, a od njenog ujeda dolazi do razrjeđivanja krvi. Prema njegovim riječima, ujedi ovih zmija mogu biti smrtonosni.

Govorio je i o vrsti nazvanoj Atractaspis čiji otrov može usmrtiti u razmaku od minute do 18 minuta. Istakao je kako se ova vrsta ne kreće po danu, već tokom noći i da se mogu praviti mrtve kada primijete čovjeka.

Prije četiri godine osnovao je grupu kako bi zaštitili divlje životinje, ali i spriječili neopravdano ubijanje zmija. Sukur je istakao kako su uprkos poteškoćama s kojima su se susreli na početku, uspjeli podići svijest kod ljudi, te da je ideja o ubijanju zmija, pretvorena u ideju o njihovoj zaštiti, neugrožavanju i stavljanju pod kontrolu.

”Imamo tim stručnjaka iz svih arapskih zemalja i pomažemo jedni drugima kada dođe do ujeda zmije. Postoji drugačija metoda kako se izboriti sa zmijama. Nadamo se da će se zainteresovani fokusirati na ovu problematiku kako bi otrove koje imamo pretvorili u serum umjesto da uzimamo protuotrov izvana“, rekao je Sukur.
Dodao je kako su prošle godine zabilježili 196 slučajeva ujeda zmije, a pet ih je završilo smrtnim ishodom. Smatra kako zmije ne treba ubijati bez obzira jesu li otrovne jer se time narušava ekološka ravnoteža. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending