Pratite nas

Naj recepti

Poslastica za desetku: PALAČINKE “VATRENI POLJUBAC” (RECEPT)

Published

on

Uz ovu poslasticu obradovat ćete ukućane. Nisu zahtjevne za napraviti, ali su preukusne.

POTREBNI SASTOJCI: palačinke spremljene po osnovnom receptu, 50 g krupno mljevenog lješnika

ZA VOĆNI PRELIV POTREBNO: 100 g višanja, 2 kašike šećera, 100 ml vode ili soka od višanja, 1 kašičica želatina

ZA VANILIN KREM POTREBNO: 1 puding od vanile, 400 ml mijeka, 1 vanilin šećer, 3 kašike šećera

Smjesu pripremite po osnovnom receptu za palačinke i ispržite ih. Preliv: U odgovarajućoj posudi staviti višnje i šećer, a onda preliti vodom ili sokom. Staviti na vatru i pustiti da ključa. Kuhati 10-15 minuta, zatim dodati želatin razmućen u malo hladne vode i kuhati na nižoj temperaturi uz miješanje dok se ne dobije želatinasta smjesa.

Vanilin fil: Pomiješati sadržaj kesice pudinga od vanile sa 50ml hladnog mlijeka, šećerom i vanilin šećerom. Miješati dok se ne razbiju grudvice.

Ostatak mlijeka skuhati i kada provri, skinuti sa vatre. Uz miješanje dodati razmućeni prašak za puding. Vratiti na šporet i uz neprestano miješanje još jednom kratko prokuhati, da se puding zgusne. Ostaviti minut-dva, zatim nanijeti fil od vanile na 1/4 palačinke.

Palačinku preklopiti na trougao, preliti voćnim prelivom i posuti lješnicima. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending