Pratite nas

Poznati

TAMO KOD NAJDRAŽIH BRDA, TAMO JE MOJ DOM…: Znate li da je autor ove pjesme Šaban i da je prvo poklonio svom jaranu Mustafi Eziću

Published

on

Pjesma “Tamo kod najdaljih brda” pjeva se decenijama. Narod je prigrlo kao narodnu, a zapravo njeni autori su Šaban Šaulić i Novica Kostić. Zanimljivo je da je pjesma nastala u Skoplju (Makedonija.

“Moji i Šabanovi putevi ukrstili su se u Makedoniji, Šaban je služio vojsku u Bitolju, a ja stažirao kao pitomac. Jednog dana organizovano je takmičenje vojske u jednom klubu. Dobio sam zadatak da napišem pjesmu za naš vojnički umjetnički ansambl. Izgovorio sam stihove, prišao mi je Šaban i upoznali smo se. Oduševio se kad je pogledao moje pjesme i ponudio mi da pišem pjesme za njegove ploče, ali da poeziju malo “ublažim” i spustim na nivo “širokih narodnih masa”. – sjeća se autor stihova Novica Kostić.

“Jedne večeri u Skoplju, nalakćen na prozor, gledao sam u brdo Vodno koje se uzdiže iznad Skoplja. I pored mravinjaka u kasarni i svakodnevne gužve u velikom gradu, osjećao sam se nekako usamljen i sputan u samačkoj sobi, kao stranac kod gazde i gazdarice. Taj moj sobičak probudio je sjećanje na moja brda i moju majku ispred kuće stare. Uzeo sam olovku i u dahu napisao “Tamo kod najdaljih brda”, ne sluteći da će se jednog dana naći na Šabanovim pločama i da će se pjevati sve ove decenije.

Pjesmu “Tamo kod najdaljih brda” komponovao je Šaban, a prvi snimio Mustafa Ezić i izveo na “Hit paradi” 1975. godine. Mostafa je godinama živio u Beogradu, gdje je osnovao porodicu, a bio je veliki prijatelj sa Šabanom. Zapravo, Ezićevo pjevanje svi su cijenili.

1976. pjesmu “Tamo kod najdaljih brda” snimio je i njen kompozitor Šaban Šaulić, samo godinu dana poslije Musatafe Ezića. (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending