Pratite nas

Poznati

Pjesmu “Žena prijatelja mog” pjevamo pola vijeka: KAKO SE LJUBO KEŠELJ ODUŽIO MEHI PUZIĆU

Published

on

Roman bi se mogao napisati o umjetničkim djelima dva velikana Mehi Puziću i Ljubi Kešelju. Mi ćemo ovog puta ispričati samo priču o putevima pjesme “Žena prijatelja mog”, koju je komponovao Kešelj, a Meho snimio prije 50 godina.

“Meho je prepoznao moju iskrenost i muzikalnost. Iskeširao mi je dva miliona tadašnji dinara da kupim vrhunsku harmoniku kako bih mogao da ga pratim. Odužio sam mu se već 1974. pjesmom “Žena prijatelja mog”, za koju tvrdim da je prva rumba u narodnoj muzici – kaže maestro Ljubo Kešelj, inače rodom iz Kiseljaka.

“Meho mi je pozajmio pare za harmoniku, al’ je prodao ploču u pola miliona primjeraka. Investicija se isplatila, Meho je dobio megahit, a i meni se otvorila kompozitorska karijera.

Nije bilo lako ubijediti starog sevdaliju u jednu ovako modernu pjesmu. Srećom, jedan bubnjar iz Mehine ekipe namirisao je hit i počeo da pjevuši.

“Meho mi je donio tekst pjesme. Pokušavao je sam da komponuje melodiju, al’ mu nije išlo. Dao mi je tekst da probam ja da komponujem. Kad sam mu pokazao, gledao me blijedo i rekao: “Ma daj bolan, bježi, to je bez veze.”

Srećom, bubnjar koji je s nama radio dobro je pjevao, naučio je pjesmu i počeo da je pjeva po kafanama. Prošle su nedjelje i mjeseci, Meho i ja odlazimo na turneju u Beograd. Zvoni telefon u “Slaviji”, Mehina supruga nam javlja da je pjesma hit u Sarajevu. Meho me pita kome sam dao pjesmu, a ja ga zezam: “Kad nećeš ti, neka pjeva naš bubnjar.”

“Meho je odmah reagovao: “Idi u park i piši pesmu za drugu stranu singlice.” Ja stvarno odem u park ispred “Slavije” i napišem možda i moje najljepše stihove: “Da l’ ću više ikad moći da zavolim majko mila, u mom srcu pored tebe jedino je ona bila.” Meho se oduševi, s jedne strane ploče imao je rumbu, s druge strane dvojku.
Pjesmu “Žena prijatelja mog” snimio je Meho 1985. u malo bržem i modernijem ruhu uz ansambl Omera Pobrića. Pesmu je 1980. snimio i njen kompozitor Ljubo Kešelj, ušla je i u RTS-ov serijal “60 najljepših pjesama” (pjevao je Mitar Mirić). Snimali su je i Srećko Ćosić, Darko Filipović, Aca Lukas. Ipak…

“Pečat ovoj pjesmi dao je Meho Puzić, i to prvom verzijom kad je bio na vrhuncu popularnosti. Sve što je dobro na estradi naučio sam od velikog Mehe Puzića, ljudine i sevdalije. Za tih nekoliko godina saradnje sa Mehom mnogo sam naučio o profesionalnosti i o poštovanju publike. Postali smo kućni prijatelji, zajedno slavili Uskrs, Božić i Bajram.- sjeća se bosanske gore list Ljubo Kešelj. (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending