Pratite nas

Naj recepti

Specijalitet turske kuhinje: SOGAM DOLMA (RECEPT)

Published

on

Danas pravimo nešto neobično, a opet tako blisko i jako ukusno.

POTREBNI SASTOJCI: 500 g mljevene junetine, 150 g riže, 8 glavica crnog luka, 5 kašika ulja, 200 ml soka od paradajza, so, biber, aleva paprika

Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuha oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuha, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi.

Kada se ohladio pažlijvo vaditi list po list iz sredine (prstenove) po mogućstvu da ostanu cijeli. Spoljni ostavite za punjenje, a unutrašnje isjeckajte i propržite na ulju, zajedno sa mljevenim mesom. Začinite po ukusu pa dodajte opranu rižu.

Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuhajte. Smjesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda.

Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuha na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrijanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending