Pratite nas

Poznati

Tri godine bez Šabana: POSLUŠAJTE KAKO JE IZGLEDAO DŽINGL ZA PRVI SOLISTILKI KONCERT KRALJA IZ ŠAPCA

Published

on

Na današnji dan, 17. februara 2019. godine Šaban Šaulić, kralj narodne muzike, tragično je izgubio život u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj, a početkom godine sud je osudio njegovog ubicu na tri godine zatvora.

Iza njega je ostala bogata karijera, mnoštvo hitova, ali i potreba da se njegov lik i djelo nikada ne zaborave. Iako su u protekle tri godine realizovani, ali i najavljivani mnogi projekti koji bi služili da Šaban nikad ne bude zaboravljen. Uskoro će se nastaviti snimanje dokumentarnog filma o životu kralja narodne muzike, koji je započet za njegovog života.

Osim toga, izvor blizak porodici Šaulić otkrio je da je u pripremi i biografska knjiga o Šabanu, ali i koncert u čast legendarnog pjevača.

“Dokumentarni film o Šabanovom životu je počeo da se snima još za njegovog života. Kada se desila saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo, snimanje je prekinuto, ali sada, nakon tri godine, scenaristi i reditelj planiraju da nastave s radom na filmu o kralju narodne muzik.

Još nije odlučeno u kom smjeru će i kako ići cijela priča. Jedno je sigurno, da film neće mijenjati svoj žanr, ostaće dokumentarna forma kako je prvobitno i bilo zamišljeno.

Bogata karijera i život pun izazova i anegdota Šabana Šaulića biće opisani i u knjizi za koju se skuplja građa, a izvor navodi kako bi ona trebalo da izgleda.
“U pripremi je i literalno djelo, ali za razliku od knjiga koje smo čitali o drugim legendarnim pjevačima, u ovoj neće govoriti Šabanove kolege. Biće to svojevrsna biografija sačinjena od građe koju će davati samo članovi porodice i nekoliko bliskih ljudi koji su ga najduže i najbolje poznavali. Ova ideja se tek razrađuje, pa knjiga nema čak ni radni naslov.
.
Nakon njegove smrti porodica je planirala da otvori muzej posvećen njegovom liku i djelu. Kao mjesto navodila se porodična kuća u Šapcu.

“Istina je da smo moja kćerka Ilda i ja renovirale cijelu kuću, u početku s namjerom da u nju smjestimo sve privatne stvari mog supruga i napravimo muzej, koji će biti otvoren za sve one koji su poštovali i voljeli Šabana. Međutim, usljed novonastale situacije i epidemije koronavirusa, naši planovi su odloženi, ali i promijenjeni. Cjelokupna ideja oko muzeja će, naravno, ostati, ali će on biti napravljen u Beogradu, a kuća u Šapcu ostaje isključivo za familijarne posjete – izjavila je Gordana Šaulić prošle godine.

S jedne strane insitucija, legenda i nedostižan uzor, a s druge strane skroman i običan čovJek, suprug, otac, dJeda, kum, prijatelj, Šaban je dugo izbjegavao da održava solističke koncerte. Prvo solistilki koncert održao je tek u novembru 2011. Godine. Tada je novinar Goran Milišević snimio džingl, koji je oduševio Šabana

“Uđoh u studio kod Endžija Mavrića, izgovorih i snimih tekst u jednom dahu, baš kao što je Šaban snimao skoro sve svoje pjesme. Prije nego što je kralj izašao pred publiku, sa razglasa je puštena moja najava koja se ubrzo našla i na DVD izdanju Grand produkcije – prisjeća se Goran Milioševoć nezaboravnog svog spikerskog izazova. I danas mu odzvajaju (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending