Pratite nas

Poznati

Zaćutala je još jedna slavna bosanska violina: NAPUSTIO NAS JE MAESTRO BRANKO PETKOVIĆ

Published

on

U Sarajevu je preminuo violinista Branko Petković, legenarni violinista Narodnog orekstra BHRT-a, odnosno RTV Sarajevo, gdje je zaradio penziju. Penzionisan je od 2013. godine.

On je sin slavnog kompozitora i harmonikaša Jovice Petkovića. Muziku je nosio u venama, baš kao i njegov otac. Zvali su ga “zlatnim dečkom” bosanske violine. Magični zvuci njegove violine pratili su najveća muzička imena sa bosanskih i eks jugoslovenskih prostora; od Safeta, Mehe, Nedeljka, do Zehre, Kadire, Hanke, Vinka Brnade, Slobodana Lalića, Nedeljka Bilkića, Damira Imamovića. Privatno omiljen, plemenit, društven, tih, skroman, a kad zasvira violine svojim virtuoznim muziciranjem osvojio je svijet sevdah muzike.

Nije izdao Sarajevo i Bosnu ni u ratnim teškim vremenima. Ostao je u svom gradu. Jedno vrijeme je bio jedina violina u Narodnom orekstru Radio Sarajeva, jer su s prvim granatama na glavni grad BiH orkestar napustila tri člana. Od tada je počela kružiti priča da Branko svira za tri violine.

Imao je nesretnu ljubav. Brak sa pjevačicom Zahidom Idom Alikadić, Nažalost, taj brak nije se uspio održati; otišli su svako na svoju stranu, a nisu imali djece. (Naj portal)

Poznati

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Published

on

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Povodom strašnih poplava koje su zahvatile BiH, oglasili su se brojni pjevači iz regiona.

Prošlogodišnji učesnik „Zvezda Granda“, Mirza Pandur iz Sarajeva apelovao je na sve ljude dobre volje da pomognu porodicama nastradalih. Prikupe osnovne namirnice i potrepštine za ugrožene u Bosni i Hercegovini.

– Zbog teške situacije prouzrokovane poplavama i klizištima organizujemo humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih potrepština za najugroženije stanovništvo na području Hercegovine. Svi koji žele da pomognu mogu se javiti putem privatne poruke – poručio je Mirza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending