Pratite nas

Poznati

Preminula zbog srčanih problema: KAKO JE BRANKA STANARČIĆ PJEVALA SEVDAH

Published

on

Preminula zbog srčanih problema: KAKO JE BRANKA STANARČIĆ PJEVALA SEVDAH

Za Branku Stanarčić kažu da su sve njene pjesme posebno lijepe, otpjevane nedostižno, izuzetnim, jasnim, čistim vokalom.

Preminula je 6. marta 2017. sa 64 godine zbog srčanih problema. Najpopularnija je bila u periodu između 1975 i 1985. godine, a proslavila se s prvom pjesmama “Jedini čovek bio si za me”. “Staro mesto”, “Tugo, saputnice moja”…

Branka je bila supruga čuvenog harmonikaša Radoja Mitrovića Barajevca, koji je ostavio iza sebe nekoliko stotina nezaboravnih pjesama i narodnih kola. Imao je svoj orkestar, a uglavnom je snimao u studiju na Košutnjaku.

Jedne prilike umalo mu nije propao termin u studiju, koji je bio rezervisan za snimanje novih pjesama Mitra Mirića. Sa njim je bila i supruga Branka Stanarčić. Svi se unerovozili, a onda će Barajevac.

– Hajde da mi iskoristimo Branku!

Počnu da snimaju sevdalinke. Branka na licu mjesta bira pjesme: “Kišo tiho padaj”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Moj zumbule”, “Karanfil se na put sprema”… U Košutnjaku su snimili deset sevdalinki od četiri popodne do osam sati uveče. Snimke su odnijeli u aleksandrovački “Diskos”, koji će ubrzo izdati Brankin antologijski LP.

Jedina zamjerka je što kod nekih sevdalinki Branka pjeva na ekavici, što je razumljivo jer nije bilo u studiju producenta koji će je upozoravati na ove propuste.

Inače, slične propuste u karijeri su imali i Šaban, i Silvana, i Azemina, i Lepa, i Tozovac… “Miješali” su ekavicu i ijekavicu u sevdah pjesmama. (Naj portal)

Poznati

Emir Lapsus u sred Beograda vukao krevet: U SPOT ULOŽENO NEKOLIKO HILJADA EURA

Published

on

Emir Aličković, poznatiji kao Emir Lapsus, nakon što se upustio u solo karijeru, neumorno je radio na novim pjesmama kako bi opravdao očekivanja publike. Naime, Emir je poznat po baladama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i filmskim spotovima, a sada, nakon diskografske pauze, obradovao je publiku novom pjesmom koja nosi naziv „Prodajem“.

Nakon napuštanja benda, mnogi su predviđali u kojem pravcu će ići njegova karijera i da li će uspjeti da zadrži simpatije publike i kao solo izvođač, ali s obzirom na potražnju za Emirom, reklo bi se da je u tome uspio. Aličković je čitavu ljetnu sezonu nastupao i nije bilo kluba u kojem se nije tražila karta više, a publika je željno iščekivala nove pjesme.

„Prodajem“ je već objavom teasera privukla pažnju, a pjesma je svjetlost dana ugledala 16. septembra, na njegov rođendan. Kako kaže, odlučio je da svima onima koji ga podržavaju i prate kroz karijeru za svoj rođendan pokloni pjesmu. Režiju spota potpisuje Haris Dubica, a muziku i tekst Marko Drežnjak i Rade Rakazov, dok je aranžman radio Dušan Alagić.

Pored toga, Emir se odlučio na hrabar potez te će sve svoje nove pjesme objaviti na svom YouTube kanalu, što je izuzetno rizično jer ovoj platformi treba vrijeme da provjeri svaki kanal, te samim tim dozvoli pjesmama pozicioniranje na trendingu.

Ovo je prva u nizu pjesama koje će izaći, a u narednom periodu biće objavljene bar još dvije numere koje će svakako biti drugačije od onoga na šta je publika navikla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending