Pratite nas

Kućni ljubimci

Predrasude ili stvarno ima nešto u tome: DONOSE LI CRNE MAČKE (NE)SREĆU?

Published

on

Zbog praznovjerja koje se utemeljilo u nekim kulturama, za crne mačke nerijetko se smatra da donose nesreću, pa puno duže čekaju na to da pronađu udomitelje i duže se zadržavaju u skloništima za napuštene životinje.

Zbog toga je ustanovljen Međunarodni Dan crnih mačaka (U Velikoj Britaniji slave i Nacionalni dan crnih maca, 27. oktobar), kako bi se ljudima pokazalo da i one mogu biti savršen kućni ljubimac. Evo nekih argumenata koji mogu pomoći u razbijanju predrasuda o crnim macama, a možda i u tome da donesete odluku o tome da udomite baš malog crnog mačka:

Mogu biti fotogenične
Ako razmišljate o tome da udomite mačku, dobro je znati da se može ‘doskočiti’ i tome da na fotografijama ispadaju loše. Naime, većina vlasnika crnih mačaka žali se na to da na fotografijama nerijetko ispadaju kao velika crna mrlja. No, stvar je u dobrom osvjetljenju: Važno ih je usmjeriti prema prirodnom izvoru svjetlosti, ali ne pod jarkim suncem, zbog toga tokom snimanja uključiti ikonu sunca. Tako će vaša crna mačka biti dobro osvijetljena i fotogenična.

Crno s puno različitih nijansi i uzoraka
Čak i kada vam se čini da imate mačku koja je crna kao mrkla noć, ona sigurno ima neke tačke ili šare na krznu koje nisu potpuno crne i daju vašoj mački posebnu nijansu. Ljubitelji mačaka pronašli su čak 22 pasmine crnih mačaka, pri čemu se 21 može razlikovati od potpuno crne upravo po nijansi crne boje, kao i uzorku.

Egipćani su ih obožavali kao bogove
Stari Egipćani su jako cijenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačja boginja. I za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Nesreća povezana s grčkom mitologijom
Vjerovanje o tome da crne mačke donose nesreću povezano je s legendom o tome da je Zevsova supruga Hera kaznila nekoga ko je nije zadovoljio pretvarajući ga u crnu mačku. Vjeruje se da je ta mačka protjerana u podzemlje, usljed čega su praznovjerni Grci crne mačke počeli povezivati sa smrću i zagrobnim životom.

Donose sreću s udvaračima
Dok u nekim kulturama vjeruju da crne mace koje vam pređu preko puta donose nesreću, u Japanu vjeruju da neudanim ženama crna mačka može povećati šanse da se za njih zainteresuju veći broj odgovarajućih udvarača. U Njemačkoj, ipak, vjeruju da je dobro ako vam crna mačka pređe preko puta s desna na lijevo, te da možete očekivati niz pozitivnih događaja. Djevojke koje imaju crne mačke tvrde da su im donijele ogromnu pozitivnu energiju u život, kao i mnogo više sreće sa udvaračima. Većina crnih mačaka zaravo same pronalaze vlasnika i jako je malo onih koje su kupljene ili usvojene. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending