Pratite nas

Izdvojeno

Crtice iz plemenitog života Omera Pobrića i Safeta Isovića: 1988. U ŠAPCU JEDINO ONI NISU NAPLATILI HONORAR

Published

on

Crtice iz plemenitog života Omera Pobrića i Safeta Isovića: 1988. U ŠAPCU JEDINO ONI NISU NAPLATILI HONORAR

20. januara 2010. godine zauvijek nas je napustio Omer Pobrić, čuvar muzičke baštine BiH. Bio je virtuoz na harmonici, kompozitor, aranžer, muzički producent, osnivač muzičkog ateljea „Omega“ i Fondacije „Institut sevdaha“.

Okorjeli sevdalija

Omer je okorjeli sevdalija i u muzičkom izrazu i u životu. Teško je naći harmonikaša na Balkanu koji je sevdahu pristupao i sa umjetničke i sa intelektualne i sa duhovne strane, mnogo više nego sa one tehničke, interpretativne.

– Sevdah je duhovno-muzička prepoznatljivost nas Bosanaca. I sevdah je rezultat bonluka i lijepog života. Nema sevdaha u ovom paklenom tempu od dvjesta na sat. Ciklična tragičnost ovih prostora ubija sevdah u nama i oko nas.- govodio je za života.

Bio je lični harmonikaš Safeta Isovića. Odsvirao mu je desetine pjesama u studiju, hiljade tezgi i koncerata. 1988. Godine. Bili su sjajan tandem I kad se u Bosni pjevalo, i kada se tugovalo. Volio je Bosnu kao majku rođenu, ponekad možda i više.

Kada se devedesetih godina počelo zveckati oružjem stvorio je pjesmu “Ne daj se Bosno”, te okupio najeminetnije izvođače da je zajednički otpjevaju, kao poruku mira. Ali, nažalost, ovaj patriotski umjetnički vapaj je pogrešno shvaćen.

Zbog “Ne daj se Bosno” Omer je bio čak i na crnoj listi u TV Pink BiH, na kojoj nikada nije emitovan ni jedan njegov snimak, baš kao ni Safetov.

Filozofske izjave

Duga je lista Omerovih umjetničkih remek djela, a velike i duboke sehare njegove zaostavštine. Mi smo se opredijelili da sačuvamo od zaborava jednu priču o Omerovom i Safetom plemenitom djelu iz 1988. godine. Ispriča je Goran Milošević, koji je tada bio uposlenik u Radio Šapcu.

-Tada je Sajo imao promociju svog luksuznog duplog albuma, kojeg je radio sa Omerom Pobrićem. Poslije promocije nastupio je na trgovačkoj zabavi u hotelu “Sloboda” u Šapcu. Hiljadu ljudi u sali, vrućina, sve kuha. Sajo pjeva, Omer svira, a Šapčani ih gutaju sa uživanjem i starhopoštovanjem, mirni kao bebe sa cucama. Na trgovačkoj zabavi nastupilo je desetine najvećih pjevačkih zvijezda iz Srbije, jedino Safet i Omer nisu tražili honorar – ispričao je Milošević.

Pamtimo Omerove filozofske izjave:

– I u Bosni i u Srbiji čovjek ne može biti dobar dok je živ. Tek kad ga ponesu, onda je dobar. Eto, meni za života obećavaju sobu u kući sevdaha, a mnogo je važnija soba u Radiju i Televiziji Sarajevo koja bi čuvala i slala u etar ovo naše sevdalijsko blago. Moja misija je zabava kroz edukaciju. Snimio sam sevdalinke na devet svjetskih jezika.

Opčinio legende

Omerov novi zvuk opčinio je i najveće legende sevdaha. Orkestar Omera Pobrića svirao je na pločama Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himza Polovine, Mehe Puzića, Hanke Paldum, Ćazima Čolakovića, Bebe Selimović, Muhameda Mujkanovića, Zekerijaha Đezića, Seja Pitića, Huseina Kurtagića, Muharema Serbezovskog, Kadire Ćano, Slobodana Lalića, Mladena Tomića, Nade Obrić, Duška Kuliša… (Naj portal)

 

Izdvojeno

Kćerka se javno odrekla oca: Niko ne želi biti dijete čovjeka koji povređuje žene i maloljetnike

Published

on

R. Keli; Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURYR. Keli; Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Kćerka se javno odrekla oca: Niko ne želi biti dijete čovjeka koji povređuje žene i maloljetnike

Američki R&B umjetnik R. Keli dugo će biti u zatvoru.

On je osuđen 2022. na 30 godina zatvora zbog optužbi za seksualnu trgovinu i reketiranje.

Godinu kasnije, u odvojenom slučaju, dobio je još 20 godina zatvora zbog pedofilije.

Njegova kćerka Džoan Keli, koja se pojavljuje u predstojećem dokumentarcu o osramoćenom reperu, otkrila je da nije zainteresovana da budućeg sina upozna sa njegovim djedom.

Ona je u drugom stanju.

– Ako moj sin bude postavljao pitanja, biću što je moguće iskrenija. I neću odvesti sina u zatvor da upozna njegovog djeda – rekla je Džoan.

Priznala je da je otac bio njeno sve. A danas ga se odrekla…

– Niko ne želi da bude dijete čovjeka koji ovdje povređuje žene i djecu – rekla je Džoan.

– On tačno zna zašto ne možemo da imamo odnos koji bismo željeli. Stvarno se osjećam kao da mi je ta jedna milisekunda potpuno promijenila cijeli život – nastavila je Džoan, misleći na optužbe.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending