Pratite nas

Poznati

Kad bi ona zapjevala “Omer beže”: OVO JE NAJGRLATIJA ŽENA NA SVIJETU, PRELIJEPO PJEVA, ALI ODOŠE BUBNJIĆI!

Published

on

Svjetski rekorder po jačini glasa je 48 – godišnja Smiljana Zaharieva iz Bugarske. Ona je u Ginisovoj knjizi rekorda upisana kao “najjači glas” ljudskog roda.

Njoj je izmjerena jačina glasa od nevjerovatnih 113,8 decibela. Smiljana je meco sopran, a za ovaj svoj fenomen je saznala kada je primijetila da na koncertima publika u prvih nekoliko redova palče od bola ili začeplja uši.

Kako je sigurna da njene interpretacije nisu iritantne, podvrgla se testiranju I dobila nevjerovatne podatke.

Naučno je dokazano da su naše uši osjetljive na jake zvukove. Zato često moramo da reagujemo na komšije koje puštaju preglasnu muziku ili zvuk bušilice, zato što buka preko 85 decibela može da izazove oštećenje sluha, a granica bola “pada”kada buka dobije jačinu od 120 do 130 decibela!

U stanovima buka je jačine oko 40-50 decibela, što je otprilike i jačina govora muškarca i žene. U kancelarijama je prosječna buka 65 decibela, u saobraćaju do 85 decibela. Diskoteke, rok koncerti obraduju naše uši sa po 110 decibela, a pneumatski čekić oko 100 decibela. Iznad sih njih je Smiljana.

Doduše, ima i jedna učiteljica iz Irske Analisa Flanegan. Ona je od Smiljane grlatija, ali ne zna da pjeva. Njen vrisak ima jačinu od 121 decibela! Dovoljno da je čuje i pilot u mlaznom avionu!

 

Poznati

Ana Bekuta proslavila 65. rođendan: EVO KO JE STIGAO OD KOLEGA

Published

on

Ana Bekuta, pjevačica i članica žirija “Zvezda Granda”, jučer je proslavila svoj 65. rođendan.

Povodom toga za svoje najbliže prijatelje i članove porodice napravila je slavlje u restoranu.

Od poznatih lica na rođendanu folk zvijezde pojavile su se njene koleginice Lepa Brena i Milica Pavlović.

Slavlju su prisustvovali i njeni unuci Sonja i Branko te na taj način joj uljepšali ovaj poseban dan.

Tako su se mnogobrojni fanovi, prijatelji, kolege i saradnici oglasili putem društvenih mreža i Ani poželjeli samo najljepše želje povodom rođendana.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending