Pratite nas

Zdravlje i ljepota

PROTIV VIRUSA I BAKTERIJA: Prirodno sredstvo za dezinfekciju

Published

on

Zbog trenutne situacije s virusima i važnosti pranja ruku, tečni sapuni i dezinfekciona sredstva postali su vrlo bitni, a zbog velike potražnje ponekad ih je teško pronaći na policama trgovina.

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate obratiti pažnju jeste i čišćenje prostora u kojima boravite. Sapun i voda jesu glavni u borbi protiv virusa, ali kada niste u mogućnosti da tako operete ruke, ovo domaće sredstvo će vam pomoći da ih svakako dezinfikujete.

Čak je ponegdje nestašica i alkohola, pa umjesto njega možete koristiti dobru staru vodku, bilo koje marke. Pored toga, potrebna vam je flašica sa raspršivačem ili od starog, tečnog sapuna.

Prvo bočicu napunite do 1/3 votkom, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite. Možete dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca kako biste prikrili miris alkohola.

Preporuke stručnjaka su da se koriste sredstava koja su na bazi aktivnih supstanci kao što su etanol, natrijev hipoklorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijev hlorid i natrijum hlorid. U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju vazduha pomoći vam mogu i prirodni osvježivači s esencijalnim uljima.

Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku djelo. Na taj način znaćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da vazduh u vašem domu bude čist, svjež i ugodnog mirisa. Opcija za izradu osvježivača ima više, a ovo je jedan od recepata:

Sastojci: šoljica vode, 2 kašike medicinskog alkohola, 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima, možete kombinovati i više ulja (čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, mažuran, čajevac, paprena metvica, njemačka kamilica, ružmarin, kadulja, sandal, slatka naraandža, zimzelen, cimetov list).
Pripremite i u bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Dobro protresite i vaš osvježivač spreman je za upotrebu. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending