Pratite nas

Zanimljivosti

Najbolje biljke koje rastu do plafona: LJUBAV DO NEBA

Published

on

U potrazi ste za visokom sobnom biljkom koja će oživjeti goli ugao, obezbijediti vam privatnost ili samo dodati malo života vašem prostoru?

Ne tražite dalje od ovih divnih prijedloga. Uz odgovarajuću njegu, sve predložene biljke mogu da narastu do dva metra u zatvorenom prostoru.

Drvo novca
Veličina: 180 do 240 cm. Potrebno mu je: svjetlo i indirektno svjetlo, čisto lišće, udobna saksija
Tropsko drvo s jedinstvenom pletenom stabljikom, prema starom kineskom vjerovanju može da donese sreću i pare u vaš dom, zbog čega ga i zovu drvo novca. Dajte mu jaku indirektnu svjetlost, zalivajte ga svake dvije nedjelje, obavezno čistite lišće s vremena na vrijeme i vaše drvo novca bi trebalo da napreduje. Pošto imaju mali korjenov sistem, ne treba im puno prostora i bolje će rasti u manjim saksijama.

Biljka zmija
Veličina: 30 do 180 cm. POtrebno joj je dugo vrijeme između zalivanja
Postoji mnogo vrsta ove biljke a sve imaju široke, mesnate i špicaste listove. Većina ima nevjerovatno niske potrebe za održavanjem i iako mogu sporo rasti, neke sorte na kraju mogu dostići visinu od 180 centimetara. Zmijske biljke mogu da skladište dodatnu vlagu u svom lišću, što znači da mogu nekoliko nedjelja bez zalivanja, pa ne bi ih trebalo da ih zalivate prečesto.

Palmica
Veličina: 90 do 240 centimetara. Potrebno joj je vlažno tlo, proaktivna zaštita od štetočina
Bogata tankim, gustim lišćem, palma dodaje tropski šmek svakoj prostoriji. Ove palme su porijeklom iz Meksika i Centralne Amerike, pa cijene manje intenzivno osvjetljenje i puno vlage. Ovo je jedna od rijetkih biljaka koju ne želite da držite ispred prozora gdje ima puno direktnog sunca. Palme se obično super lako održavaju, ali su sklone štetočinama. Pazite na grinje na lišću, a sva zaražena područja tretirajte nimovim uljem.

Rajska ptica
Veličina: 120 do 300 cm. Potrebno joj je svjetlo, suho tlo između zalivanja, čisto lišće
Jedna od najpopularnijih visokih sobnih biljaka, rajska ptica može se pohvaliti velikim, upečatljivim lišćem i ne zahtijeva previše posla. Dajte joj nekoliko sati direktnog sunca dnevno, zalivajte je jednu do dvije nedjelje tokom vegetacije, povremeno obrišite lišće koje privlači prašinu i sve to će vas nagraditi rastom uvis i na sve strane.

Fikus smokvica
Veličina: 150 do 300 cm. Potrebno joj je jarko sunce, stalno zalivanje, okruženje bez promahe
Smokvice su nevjerovatno popularne, a ako želite da unesete njihovo prepoznatljivo lišće u obliku lepeze u svoj prostor, biće vam potrebno puno sunca, mjesto bez promahe i malo znanja o zalivanju. Smokvice ne vole promjenu okruženja, pa kad nađete mjesto na kojem je sretna, zadržite je tamo!

Slonovo uho
Veličina: 90 do 300+cm. POtrebno mu je svjetlo i indirektno sunce, toplota, vlažnost
Nazvane po masivnom lišću u obliku srca, ove biljke imaju sličan obrazac rasta kao rajska ptica, iako su malo izbirljivije. Potrebno im je svjetlo, ali ne direktno sunce, vlažno tlo i toplo okruženje da bi preživjele u zatvorenom prostoru. Porijeklom iz tropskih krajeva, ovo je biljka koja bi se dobro snašla pored ovlaživača zraka i dalje od bilo kakve promahe. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending