Pratite nas

Poznati

Aca Čović iz legendarne “Regine” čuva ovce i pjevuši najveći hit: LJUBAV NIJE ZA NAS

Published

on

Vođa kultne sarajevske grupe “Regina” Aleksandar Čović otputovao je na Zlatibor, gdje uživa punim plućima u čistom vazduhu, ali i seoskoj idili.

“Otišao sam da čuvam ovce – napisao je Aca uz ovu fotografiju na “Instagramu”, na kojoj se iza njega vidi stado ovaca.

Iako je napunih pedeset ljeta, legendarni i omiljeni sarajevski muzičar, koji se sa “Regionom” duže od tri decenije održava na muzičkoj sceni, uživa u životu; stalčno živi na Paliluli, često je i u svom rodnom Sarajevu, a kada je riječ o koncertnoj aktivnosti nastupa širom balkanske regije.

Aleksandar Čović, široj javnosti poznatiji kao Aco Regina je bosanskohercegovački pjevač i osnivač grupe Regina. Rođen je 1970. godine u Sarajevu, a bend “Regina” su osnovali 1989 godine. Četiri prijatelja: Aleksandar Čovic, Boris Milijaš, Bojan Milijaš i Goran Lučić osnovali su grupu, ali problem im je stvarao nedostatak pjevača. Grupa ubrzo pronalazi Davora Ebnera, pjevača sarajevske grupe “Konvoj”. Nedugo zatim grupi se pridružuje i Bojan Milićević. Vec slijedeće godine Regina izdaje svoj prvi album istoimenog naziva .

Autor tekstova i muzike sastava bio je Aleksandar Čović, a muzika i tekstovi su mu inspirisani irskim sastavom U2. S prvog albuma proizašli su hitovi kao što su “Spavaj”, “Ne pitaj me” i “Kao nekada ona”, za koje su urađeni video spotovi, te su ubrzo postali nova nada muzičke scene na području bivše Jugoslavije.

Nakon pojavljivanja albuma krenuli su i prvi koncerti. U početku na prostorima BiH, a vrlo brzo i širom bivše Jugoslavije. Grupa je već na početku stekla veliki broj obožavatelja.Godine 1991. izdali su novi album, “Ljubav nije za nas”. Pored istoimene pjesme te pjesama “Izgledala je malo čudno” (obrade poznate pjesme mega popularne grupe “Bijelo dugme”) i “Ponekad poželim” .

Turneja 1991-1992 je bila najneobičnija koncertna aktivnost jednog rock benda. Koncerti su održavani u gradovima bivše Jugoslavije u kojima je bila proglašena zabrana kretanja poslije 22 časa. To je praktično poslednja velika turneja jednog benda u bivšoj Jugoslaviji. Sastav je prekinuo s radom zbog početka rata u BiH. Iako su prekinuli s nastupima, između 1992. i 1999. Aleksandar Čović i Bojan Milićević nastavljaju s radom u Beogradu i izdaju albume Regina, Oteto od zaborava, Godine lete, Ja nisam kao drugi, Kad zatvorim oči i Devedesete.

Od 2000. sastav više ne djeluje, sve do 2006. kada Aleksandar Čović obnavlja saradnju sa pjevačem Davorom Ebnerom i Bojanom Milićevićem. Grupi se ubrzo priključuje i Denis Čabrić. Iste godine stari-novi sastav izdaje novi album pod imenom “Sve mogu ja”. Na albumu se posebno izdvajaju: remix pjesme “Ljubav nije za nas”, koja je urađena u duetu sa poznatom makedonskom pjevačicom Elenom Ristevskom, “Izgledala je malo čudno” , “Sama”, ” Sve mogu ja” za koje su urađeni visokokvaliteni video spotovi.

U periodu 2007-2009 bend je bio na permanentnoj turneji koja se sastojala od preko 200 koncerta širom ex-Yu prostora.

Godine 2009. Regina je sa pjesmom “Bistra voda” predstavljalai Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Moskvi.Uspjeli su se kvalifikovati u finale, I tada su osvojili izvrsno 9. mjesto sa dobijenih 106 bodova. Pjevač Davor Ebner je glasovima novinara odnio titulu najboljeg pjevača na Eurosongu 2009. Pjesma ”Bistra voda” je proglašena za najbolju pjesmu Eurosonga 2009, a Čović Aleksandru je dodijeljena je nagrada za najboljeg kompozitora Eurosonga 2009 (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending