Pratite nas

Zanimljivosti

Cvijet koji traje do prvih mrazeva: KAKO UZGAJATI “GORUĆU LJUBAV”

Published

on

Goruća ljubav ili ageratum je biljka čiji će nas miris oduševljati čitavog ljeta. Riječ je o jednogodišnjem cvijeću porijeklom iz srednje Amerike sa srcolikim listovima i malim, naizgled pahuljastim cvjetovima najčešće plavkaste boje.

U zavisnosti od sorte, može da poraste između 15 i 35 cm. Latinsko ime roda ageratum dolazi od grčke riječi ageraton, što znači “onaj koji ne stari”. To ime je ovoj biljci pridruženo zbog njenih cvjetova koji cvjetaju sve od ranog proljeća pa do prvih jesenjih mrazeva, a u svakom trenu izgledaju kao da su se tek otvorili.

Voli sunčana mjesta pa će dobro uspijevati ako je smjestimo na balkone na južnoj strani ili u bašti u kojima će biti okupana suncem. Privući će i velik broj pauka i pčela koje će s nje skupljati polen i nektar jer je riječ o medonosnoj biljci.

Goruća ljubav najbolje će izgledati na gredicama, kao obrub staza ili u saksijama na balkonu. Niže sorte prikladne su za popunjavanje praznog prostora između trajnica, a kako bi njihova jedinstvena boja cvjetova još više došla do izražaja, preporučuje se da ih sadite pored cvijeća bijele ili žute boje.

KAKO PRAVILNO UZGAJATI GORUĆU LJUBAV?
Dobra je vijest to što goruća ljubav nije zahtjevna biljka, pa će nam oprostiti i ako je pokoji put zaboravimo zaliti. Ipak, tokom najvećih vrućina treba joj osigurati dovoljno vode kako bi nas, svojim plavkastim cvjetovima mogla uveseljavati sve do prvih mrazeva.

Svakako, treba odstranjivati i suhe cvjetove kako bismo novima omogućili da niknu.

Ako primijetite da su i drugi oduševljeni ovim cvijećem, možete ih razveseliti tako što ćete skupljati sjemenke s osušenih dijelova cvjetova. Možete ih posijati početkom proljeća, pa će do ljeta zamirisati čitav balkon ili bašta… (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending