Pratite nas

Kućni ljubimci

Pregazio ga na pješačkom i – nikom ništa: PAS JE OBJEKAT!

Published

on

Slučaj beogradske voditeljke Ane Mihajlovski, čijeg je psa priije dva dana pregazio automobil na pješačkom prelazu, i to dok su ga njene dvije kćerke, od 15 i 12 godina, šetale na povocu, okupirao je pažnju javnosti. Kako je vozač mogao tek tako da projuri ubivši živo biće i šta bi se dogodilo da je udario i djevojčice? To što je usmrtio psa – izgleda ne smatra se težim prekršajem.

Kako je kazala voditeljka, policajac koji je izašao na lice mjesta rekao joj je da je “pas samo objekat” i da policija zbog toga neće tražiti snimke sa okolnih lokala – što je, inače, po zakonu u obavezi da uradi na osnovu zahtjeva oštećenog lica.

Ipak, identifikovan je 57-godišnji vozač automobila “opel astra”, koji je 30. juna uveče na pješačkom prelazu udario psa kojeg je na povocu vodilo maloljetno lice. Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Beogradski profesor sa Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da ima elemenata koji su i za više od prekršaja.

“Vozač je ugrozio saobraćaj ne propuštajući pješaka, što je kažnjivo. Podržavam da se pokrene postupak u kome će se odrediti stepen odgovornosti. Ovo je možda i više od prekršaja, s obzirom na to da je vozač ugrozio život djevojčica”, kazao je za B92.net Milan Vujanić.

Da li je ubistvo psa krivično djelo?

Tanja Ostojić iz Udruženja građana Alfa kaže da se prema Krivičnom zakoniku radi o krivičnom djelu ubijanje i zlostavljanje životinje, za koje se počinilac goni po službenoj dužnosti, a vlasnik psa pored toga može i tužbom zahtijevati naknadu štete kroz građansku parnicu.

Članom 269 Krivičnog zakonika je predviđeno da ko kršeći propise ubije, povrijedi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine. Krivični zakonik jasno definiše biće krivičnog djela a to je ubistvo životinje kršenjem propisa. Očigledno je da je učinilac kršio saobraćajne propise te je kršenjem tih propisa i ubio životinju”, objašnjava Tanja Ostojić.
Ona dodaje da vlasnik psa može i u parničnom postupku tužbom zahtijevati naknadu štete.

“Definicija životinje kao objekta tj. stvari pravno je relevantna samo u pogledu građanske odgovornosti štetnika za naknadu štete u smislu Zakona o obligacionim odnosima”, zaključuje Tanja Ostojić.

Ako je pas imovina, zašto se ne nasljeđuje?

Zora Kolarski iz Društva za zaštitu životinja “Ekolibrijum” kaže radi na sakupljanju potpisa da se psi zakonski definišu kao živa bića.

“Prema Zakonu o dobrobiti životinja ubistvo životinje je krivično djelo. Ali ako ga nadležni tretiraju kao objekat, zašto se onda u ostavinskoj raspravi ne tretira kao imovina, pa se dešava da nasljednici ostave psa koga ne žele na ulici”, kaže Zora Kolarski.

Osim toga, ona navodi i da u slučajevima ubistava i zlostavljanja životinja nadležne institucije često prebacuju odgovornost između sebe.

“Prijavljivala sam slučajeve trovanja i zanemarivanja životinja i policiji i Upravi za veterinu, jer se više puta dešavalo da Veterinarska inspekcija nije izlazila na teren”, dodaje Zora Kolarski.
Jedna čitateljka pozvala je B92.net navodeći da je pozvala Upravu za Veterinu i postavila pitanje šta da radi u slučaju da neko pregazi njenog psa na ulici, kakva su joj prava i kome da se obrati, ali joj je rečeno da je to posao policije. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Ne može se riječima opisati ovaj čin ljubavi: POGLEDAJTE REAKCIJU PSA PRILIKOM USVAJANJA U AZILU

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending