Pratite nas

Zanimljivosti

Cvijet ljubavi: DJEVOJAČKO SRCE CVJETA OD APRILA DO KASNE JESENI

Published

on

Djevojačko srce je višegodišnja biljka koja svojim raznobojnim srcastim cvjetovima veoma dugo krasi terase, balkone i vrtove, a zahtijeva samo malo pažnje i njege. U nekim krajevima zovu je i ledenica.

Ovo cvijeće se vijekovima gaji u Kini, Koreji, Japanu. 1740. godine njemački botaničar J. G. Gmelin, je prvi donio “Djevojačko srce” u Rusiju za botaničku baštu. Prve primjerke ove biljke u zapadnu Evropu je donio škotski botaničar Robert Fortune 1840. godine iz Japana

Uobičajeno ime djevojačko srce je veoma živopisno. Botaničko ime ove biljke je Dicentra spectabilis je opisno. Grčke riječi – dicentra, znači dvije mamuze, i – specitabilis znači dostojan pažnje ili spektakularan, što ova biljka zaista jeste. Engleski naziv za ovu biljku je Bleeding Heart, što znači srce koje krvari.

Uz biljku djevojačko srce se vezuje priča o princu koji je uzaludno pokušavao da osvoji srce lijepe princeze. Princ joj je donosio predivne poklone sa svojih putovanja, ali ona ga nije primjećivala. Jednog dana se princ vratio sa dalekog putovanja sa posebnim poklonom. Prvo joj je predstavio dva čarobna ružičasta zečića koje je postavio na dvije spoljne strane latice cvijeta. Princeza je samo uzdahnula i jedva pogledala u zečiće.

U nadi da će je ipak osvojiti princ stavlja par čarobnih minđuša na dvije duge bijele latice. Princeza je jedva pogledala i to, a jadnom princu srce je bilo potpuno slomljeno. I on izvlači nož iz korica i ubija se. U cvijetu je preostalo srce na tamnozelenoj liniji. Princeza je tek tada shvatila koliko ju je volio princ. Shvatila je kasno da i ona njega voli i da će njeno srce krvariti zbog princa zauvijek.

Djevojačko srce je grmolika biljka. Sjajni mesnati listovi su svjetlozelene ili bakarne boje. Cvjeta od aprila do mrazeva, a cvjetovi su bijeli ili oivičeni ružičastom bojom, narandžasto-crveni, ružičasti ili jarkocrveni. Kada se cvjetanje završi listovi počinju da se suše. Ako je zemlja dovoljno vlažna, lišće se može zadržati i do jeseni. Nadzemni dio biljke se gubi u toku zime.

Djevojačko srce se sadi u velike saksije, sandučiće, vrtove. Biljka sa bakarnim listovima treba da se posadi na sunčano mjesto, a sa zelenom bojom listova na polusjenovito. Razmak između biljaka trebalo bi da bude između 20 i 30 cm.

Devojačko srce uspijeva na neutralnom ili baznom zemljištu, traži rastresitu, vlažnu, dobro propusnu zemlju. Da bi biljka obilno cvjetala potrebno je da se redovno zaliva. Zemlja između dva zalivanja treba dobro da prosuši i da se voda ne zadržava u podmetaču. Puno vlage izazvaće propadanje biljke. Djevojačko srce može da izdrži velike vrućine i sušu.

Ako je djevojačko srce u saksiji kada zahladi i počnu mrazevi unesite ga u kuću gdje će nastaviti da cvjeta, ako ne bude pretoplo i ako se ne zaliva previše. Da bi djevojačko srce napredovalo i više cvjetalo treba da se prihranjuje đubrivom za cvjetajuće baštenske biljke.

Djevojačko srce se razmnožava dijeljenjem korijena, a može se odgajiti i iz sjemena. Korijen se dijeli u rano proljeće ili u jesen, dok biljka miruje. Korijen podnosi jako niske temperature, može da izdrži mrazeve i ispod 20 stepeni.

Uz malo njege djevojačkog srca imaćete lijepu dekoraciju u svom otvorenom prostoru. Djevojačko srce sa svojim listovima i interesantnim srcastim cvjetovima daje ne samo lijepe boje, već i poseban romantičan akcenat vašoj terasi, balkonu ili vrtu. (Naj portal/Foto: Shutterstock)

PROČITAJTE I OVO:

Sobno cvijeće: OVIH 5 BILJAKA TREBA IMATI SVAKI DOM

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending