Pratite nas

Zanimljivosti

Zaboravljeni cvijet: KAO DA JE NESTAO KARANFIL IZ NAŠIH BAŠTA I SA BALKONA!

Published

on

Jednoj gospođi, prošlog proljeća je došlo sjeme turskog karanfila. U prvi mah je pomislila:”Karanfil -NE!” Ali onda je odlučila da ga, ipak, zasadi, zajedno sa ostalim cvijećem.

Našla mu je zabačeno mjesto na kraju bašte, posijala karanfile i zaboravila na njih. Kako ih nije nadgledala, ni zavirivala, oni su rasli brzinom svjetlosti.

Došla je sredina ljeta, a oni nikako da procvjetaju. Pitala je mamu kada će taj cvijet da procvjeta, a ona mi je rekla:”Slijedeće godine!”. Mislila je da se šali sa njom, ali onda je saznala da se ovaj cvijet sporije razvija ako ga sijemo iz sjemena.

Ako hoćete da vam cvjeta ovo ljeto, turski karanfil posadite kao već odmaklu sadnicu koju možete kupiti na svakoj pijaci.

“Mene je sreća poslužila pa sam krajem prošlog ljeta ugledala prelijepe cvjetove turskog karanfila i odmah se zaljubila u njih. Stotine šarenih glavica izvirivalo je iz vesele leje, a baštom se širio divan miris. Nisam mogla da odolim pa sam nekoliko cvjetova ubrala i stavila u vazu. Tada sam shvatila da je ovo najdugotrajnije cvijeće koje postoji. Bukvalno je u vazi stajalo 2 sedmicee dok nije uvenulo.

Evo par savjeta vezano za gajenje ovog cvijeća:

April je savršen za sijanje karanfila u baštu.

Sredinom maja posadite karanfil kao sadnicu, ali to radite predveče, jer karanfil ne voli da se presađuje po suncu.

Zalivajte karanfil 1 do 2 puta nedeljno, jer on ne voli mnogo vode.

Možete ga saditi i u saksijama, biće jednako veseo i dugotrajan.

Karanfilu ne smeta zima, pa će u bašti lijepo da prespava tokom hladnog vremena i da sačeka proljeće da “živne”.

Ako ga sadite u saksije, koristite umjereno propusno zemljište.

Pošto raste do 50 cm, dobro je da ga nekako uvežete kako ga kiša i vjetar ne bi izlomili. Postoje i patuljaste vrste karanfila koji raste od 25 cm.

Karanfil cvjeta do kraja ljeta, a najljepši i najbujniji cvijet je u junu i julu. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Oporavlja i uvelo cvijeće: OVO JE SUPER PRIRODNO ĐUBRIVO ZA BILJKE

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending