Pratite nas

Zanimljivosti

Bar u jednu saksiju posadite jasmin: OPOJNI MIRIS OVOG CVIJETA ĆE VAS PREPORODITI

Published

on

Mirisni žbun tamno zelenih listova i blistavo bijelih cvjetova, već hiljadama godina plijeni i zaokuplja maštu ljudi od dalekog Orijenta do Mediterana. Njegova postojbina su daleka Kina i Indija. Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gdje su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Chanel. Tamo se dobija najkvalitetnije i najskuplje ulje jasmina.

Cvjetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 04:15 h do 07:30 h. Vjeruje se da je u tom trenutku energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći. Ono što se tada sakupi predstavlja cjelokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupojceno čisto ulje.

Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvjetovima, koji se mijenjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60.000 dolara po litru. Ta enormna cijena za koju možete kupiti stan ili skupocjeni sportski automobil, učinila je jasmin statusnim simbolom, sinonimom za raskoš i blagu dekadentnost.

Iako su danas sintetički mirisi potisnuli prirodna ulja iz parfimerijske industrije, aromaterapija sve više postaje trend. Ova čudesna tehnika popravljanja fizičkog i emotivnog stanja, koristi isključivo prirodna esencijalna ulja. Aromaterapeuti ulje jasmina koriste protiv menstrualnih grčeva i olakšavanje porođaja. Nekoliko kapi ovog skupocjenog ulja rastvorenog u 30 mililitara jojobinog ili bademovog ulja predstavlja jedan od najcjenjenijih preparata za njegu suhe i osjetljive kože, naročito one koja je sklona crvenilu.

Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću. Kada 4 kapi ulja jasmina pomiješate sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovog drveta i sipate ih u svoju kupku to će vas, prema aromaterapeutskim priručnicima, osloboditi inhibicija, probuditi vašu maštu i podstaći kreativnost. Jasmin ima sposobnost da otklanja mračna raspoloženja i oslobađa podsvjesne želje.

Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije. Ako baš jasmin zamiriše iz vaše mirisne lampe-isparivača, vi i vaši prijatelji osjećaćete se samouvjereno i raspoloženo za druženje. Stručnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin sivi dan pretvara u karneval. Iako mnogima ove tvrdnje izgledaju pomalo luckasto, svi mi znamo da nas miris, baš kao i muzika, može oraspoložiti i učiniti da osjetimo zadovoljstvo i samopouzdanje.

Jedna kap jasmina, koju ste utrljali na potiljak, ispod kose, učiniće od vas kraljicom zabave. Osjećaćete se posebno i jedinstveno, jer ovo ulje na svakoj koži miriše drugačije. Upravo ta činjenica podstakla je Koko Šanel da jasmin odabere kao noseću notu svog čuvenog parfema koji je postao kulturološki fenomen. Ona je tvrdila da žena treba da miriše na sebe, a ne na cvijeće.

Bijeli jasmin simbolizuje odanost, žuti ljupkost i eleganciju, a jasmin je generalno cvijet koji simbolizuje porodicu.

U nekim mjestima se vjeruje da svaka žena treba u kući da ima kesicu sa osušenim cvjetovima jasmina, jer suhi jasmin predstavlja simbol zaštite braka. Imajte to u vidu kada poklanjate cvijeće..

Sadnja jasmina
Prilikom sadnje trebamo voditi računa da vrh jasmina bude okrenut prema suncu a njegov korijen bliže sjenci. Postupak sadnje je slijedeći: iskopa se rupa dubine 50 cm, nakon čega slijedi drenaža, gdje se postavlja drenažni sloj dubine 15 do 20 cm, i kao sloj drenaže najčešće se koristi šljunak ili pijesak. Nakon toga jasmin postavimo 3 cm iznad površine zemljišta i zalijemo vodom.

Kako bi biljka što duže preživjele moramo izvesti presađivanja na što stručniji način. Takođe pored toga potrebno je zalivati biljku koje mora biti dozirano kao se biljka nebi „udavila“ usljed prevelike količine vode. Kod ove biljke važno je ne mijenjati mjesto jer kada se biljka posadi na jedno mjesto i navikne se na te uslove nije poželjno premještati je jer joj treba dosta vremena za adaptaciju što može proizvesti šok za biljku.

Jasmin je prvenstveno penjačica koja se penje tj. obmotava se oko bilo kakvog predmeta a vrlo lako i brzo može da prekrije tlo kao i velike površine. Pored gajenja na otvorenom može se gajiti u saksijama sa tim što je potrebno đubrenje jednom godišnje. Jasmin voli vlažnost ali ne trpi suh vazduh tako da mu ne pogoduju uslovi u stanovima sa centralnim grijanjem.

Miris zbog koga vrijedi živjeti
Posjlednja egipatska kraljica Kleopatra potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vjetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom. Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gdje su ga prenijeli Maori.

U Indiji je cvijet jasmina simbol boga Višne. Sastojak je parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda pravljenja čaja od njegovih suhih cvjetova.Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrednijih i svakako najskupocjenijih esencijalnih ulja.

Kada su, već ostarjelog, Nikola Makijavelija pitali da li bi volio da se vrati u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio:

“Volio bih samo da još jednom pored mene prođe neka od sestara Guči, jer zbog njihovog mirisa vrijedi živjeti.” Ne treba posebno podsjećati da je taj miris zbog koga vrijedi živjeti bio  jasmin. (Naj portal)

PRIOČITAJTE I OVO:

Za ljepši dom: OVAJ CVIJET CVJETA ČAK 75 PUTA

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending