Pratite nas

Poznati

“Kad muzika priča”, a ovo je priča o Brani Likiću: SJEĆATE LI HITA “NEMOJ MENI BRANIT MOJA NANO”

Published

on

O Brani Likiću ne treba puno pričati. O njemu više govore njegova djela u muzici, književnosti, poeziji…Jedan je od najznačajnijih začetnika slavne sarajevske pop-rok škole, upamćen je kao autor i producent koji je kao osnivač i član čuvenih bendova Formula 4 i Rezonansa, a potom vlasnik tonskog studija Blap, otvarao puteve Dini Merlinu, Plavom orkestru, Crvenoj jabuci i brojnim sada asovima naše muzičke scene, po čemu je bh. pop i rok-muzika najcjenjenija u regionu.

“U početku su moje pjesme bile vezane za rokenrol, a u mom studiju BLAP, koji je radio od 1978. do 1992. godine, nastalo je više od 500 albuma. U tom studiju su snimljeni mnogobrojni albumi – od narodne muzike do sarajevske pop-rok škole (Dino Merlin “Plavi orkestar”, “Bombaj štampa”, “Đino banana”), te hitovi Tome Zdravkovića, Hanke Paldum.

Srednja i starija generacija Likića pamte kao frontmena grupe “Rezonansa”, gdje je nastupao zajedno sa svojom sestrom Brankom, Bobom i Darkom Arkus…., kada su 1976. godine uz grupe “Buldožer”, “Parni valjak” i “Septembar” bile najveće nade jugoslovenske rok muzike.

Njihove pjesme su se u početku razlikovale od tadašnjih pjesama i grupa jer nisu bili hevi, fanki, blus, već su imali originalni jugoslovenski rok-stil. Takva je pjesma “Nemoj meni branit moja nano” dostigla je veliku popularnost.

Iako je “Rezonansa” otišla u legendu, te se može čuti samo na Youtube, u radijskim i TV emisijama, te povremenim svirkama, njen frontmen Brano Likić, Sarajlija sa adresama u Pragu i Minhenu izuzetno je i danas vrijedan. U zadnje vrijeme je objavio četiri albuma: CD naslovljen “Likić pjeva Sidrana” s njegovim kompozicijama i interpretacijama stihova pjesničkog velikana Abdulaha Sidrana na bosanskom i engleskom jeziku , zatim album “Going West”, otpjevan na engleskom i španskom jeziku, a treće djelo je projekat “Tribute to Ivo Robić”, posvećen velikom autoru i izvođaču Ivi Robiću koji je Brano producirao, a izvrsno ga je otpjevao Marko Govorčin, vrstan vokalni interpretator iz BiH koji živi u Austriji. Ne smije se zaboraviti ni album “Putovanje” sa 15 pjesama.

“Putovanja” su moja muzička i životna biografija. Komponovao sam i na stihove sjajnih bh. i pjesnika iz susjedstva, među kojima su i Arsen Dedić, Nedžad Begović, Ferida Duraković, Duško Trifunović, Dobrica Cesarić… Svi smo mi, neki manje, neki više, a meni je sudbina izgleda dala da to budem i previše, putnici u ovom životu i svijetu, kaže Brano Likić. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Fotka i pjesma sa Zagrebačkog festivala 1984: NEDA UKRADEN KAO ALEKSIS IZ “DINASTIJE”

 

Poznati

Emir Lapsus u sred Beograda vukao krevet: U SPOT ULOŽENO NEKOLIKO HILJADA EURA

Published

on

Emir Aličković, poznatiji kao Emir Lapsus, nakon što se upustio u solo karijeru, neumorno je radio na novim pjesmama kako bi opravdao očekivanja publike. Naime, Emir je poznat po baladama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i filmskim spotovima, a sada, nakon diskografske pauze, obradovao je publiku novom pjesmom koja nosi naziv „Prodajem“.

Nakon napuštanja benda, mnogi su predviđali u kojem pravcu će ići njegova karijera i da li će uspjeti da zadrži simpatije publike i kao solo izvođač, ali s obzirom na potražnju za Emirom, reklo bi se da je u tome uspio. Aličković je čitavu ljetnu sezonu nastupao i nije bilo kluba u kojem se nije tražila karta više, a publika je željno iščekivala nove pjesme.

„Prodajem“ je već objavom teasera privukla pažnju, a pjesma je svjetlost dana ugledala 16. septembra, na njegov rođendan. Kako kaže, odlučio je da svima onima koji ga podržavaju i prate kroz karijeru za svoj rođendan pokloni pjesmu. Režiju spota potpisuje Haris Dubica, a muziku i tekst Marko Drežnjak i Rade Rakazov, dok je aranžman radio Dušan Alagić.

Pored toga, Emir se odlučio na hrabar potez te će sve svoje nove pjesme objaviti na svom YouTube kanalu, što je izuzetno rizično jer ovoj platformi treba vrijeme da provjeri svaki kanal, te samim tim dozvoli pjesmama pozicioniranje na trendingu.

Ovo je prva u nizu pjesama koje će izaći, a u narednom periodu biće objavljene bar još dvije numere koje će svakako biti drugačije od onoga na šta je publika navikla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending