Pratite nas

Zanimljivosti

Bogom data biljka: ŽENSKA SREĆA (LJILJAN) DONOSI LJUBAV, SREĆU, ZDRAVLJE…

Published

on

U tropskim šumama uz obale rijeka raste neobična biljka Spathiphyllum, poznatija kao ženska sreća ili cvijet nevjeste. Cvijet je dobio ime Spathiphyllullah zbog suženih listova nalik maču spatu.

Čak su i stari Grci postavili legendu o tome kako je božica Astrata na dan njezina vjenčanja dala snježnobijelo cvijetno srce u kojem je preplavila svoju sreću i blaženstvo zemaljskoj djevojci. Boginja je svoj dar obdarila čarobnim posjedom – kako bi svaka žena koja brine o cvijetu čista srca i vjere u ljubav sretna.
Magično jedarce, spatifilum, mirni ljiljan, ženska sreća… Sve su to nazivi za predivnu sobnu biljku koju se svrstava i u kategoriju onih koje u život donose novac, zdravlje i ljubav

Njeno cvjetanje je specifično i podsjeća na bijela jedra, zbog čega je i dobila naziv jedarce. Godišnje doba u kojem cvjeta je ljeto, ali cvjetovi se znaju stvarati i u rano proljeće i kasnu jesen.

Jedna od najvećih prednosti ove divne biljke jest to što pročišćava vazduh od štetnih hemikalija i upija zračenja tehničkih uređaja. NASA je sprovela istraživanje kojim su provjeravali kako biljke uklanjaju nečistoće iz vazduha. Pokazalo se da ljiljan uklanja benzen, formaldehid, trikloroetan i druga jedinjenja, zbog čega je dobilo zasluženo mjesto na popisu najboljih pročišćivača vazduha.

Legenda, opet kaže da, od davnina su žene počele da primjećuju da je postojanje ove lijepe biljke u kući, obavezno povlačilo za sobom dobre promjene, pogotovo u ljubavnim odnosima. Djevojke su pronalazile svog izabranika, djevojke u vezi – ubrzo su dobijale ponudu braka, a udate žene – su živjele sretno u braku.

Sreća je, takođe, dolazila u kuću kod žena koje su dugo pokušavale da zatrudne, i sa pojavom ove biljke one su, napokon, obradovane viješću o dugo očekivanom radosnom događaju.

Mnogo kasnije, ova biljka, i vjerovanja povezana sa njom, postala su naširoko poznata.

Žene, koje su već okusile sreću, donosile su svojim, manje sretnim drugaricama pelcere spatifiluma da bi i one, takođe, doživjele magićnu moć ove biljke. Danas je “ženska sreća” jedna od najrasprostranjenijih i najomiljenijih poklona za ljepši pol.

Uprkos činjenici, da mnogi ne vjeruju u magične čari biljke, spatifilum itekako može uticati na privatni život svoje vlasnice o čemu svjedoče mnoge objave na forumima gdje žene dijele priče o “ženskoj sreći” i u pravom, i prenesenom smislu.

Sve to govori o tome, da ova biljka i vjerovanja nisu prazne priče, i da u njima postoji bar dio istine.

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending