Pratite nas

Poznati

Brisao je granice, volio Sarajevo, mrzio rat, a najviše Miloševića i Vučića: IZABRALI SMO 9 NAJLJEPŠIH ĐOLETOVIH ANTIRATNIH PJESAMA

Published

on

Nakon vijesti o smrti Đorđa Balašević, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg pjesnika i autora u istoriji balkanskioh prostora, umjetnika koji svoje principe nikada nije htio mijenjati, pa i po cijenu zabrana, progona ili tjeranja na front.

Gazio ga je Milošecićev režim, ponižavao Vučić, ali on nije htio popustiti. Ostao je vjeran idealima o slozi, ljubavi, pravdi, toleranciji, bratstvu – jedinstvu… A kada je započeo krvavi raspad Jugoslavije, pjesmom je iskazivao solidarnost prema Sarajevu, Vukovaru, Osijeku, Bosni….

Balašević je ukupno objavio 12 albuma od kojih su se izdvojile mnogobrojne pjesme poznate generacijama. U njegovu čast objavljujemo 9 antiratnih i patriotskih Đoletovih pjesama.

1. SAMO DA RATA NE BUDE
Legendarni “Panonski moranr” još 1987. godine napisao je antiratnu Samo da rata ne bude. “Znaš šta, neka kiše podivljaju, neka gromovi polude,
samo rata da ne bude”, pjevao je Đole.

 

2. SARAJEVO ĆE BITI, SVE DRUGO ĆE PROĆI

Jedna od pjesama koja je obilježila početak četverogodišnje opsade glavnog grada BiH bila je ona – “Sarajevo će biti, sve drugo će proći”, a malo je poznato da je stihove za ovu pjesmu napisao Balašević. Godine 1992. Javio se direktno u noćni program kod Zdravka Grebe, a domaćin u studiju je bio Zlatan Fazlić Fazla. Bio je vidno potresen i nikako nije mogao da razumije da se Sarajevo bombarduje. Rekao je da je napisao dvije strofe pjesme i da nije mogao da je završi. Izdiktirao ih je i rekao završite je vi u Sarajevu.

Iste večeri je Fazla napisao refren. Zlaja Arslanagić iz “Crvene jabuke” je napisao muziku, a onda su Davorin Popović, Ismeta Dervoz, Mladen Vojičić Tifu, Ranko Rihtman i ostala sarajevska ekipa snimili pjesmu i spot.

3. NE ZNAŠ TI ŠTA ŠTA ZNAČI UBITI GRAD (Spomenik Vukovaru)
Poetski spomenik razorenom Vukovaru Balašević je podigao pjesmom “Čovek sa mesecom u očima” “Ne znaš ti šta znači ubiti grad, Ne znaš ti bauke kaljavih rovova, Ne znaš ti sta znači spavati sad, Kad sklopim oči ništa osim tih krovova.”

4. SEVDALINKA

U brojnim antiratnim pjesmama pjevao je Balašević o ratu u BiH. Njegova “Sevadalinka” konstatira da je i “Bogu prosto bilo krstimo se ili klanjamo”.
Uz podjetnik na ovu pjesmu, vraćamo se u 1998. Godinu. Tada je Balašević održao prvi poslijeratni koncert u još uvijek razrušenom Sarajevu. Skenderija je bila krcata, a koncert, vjerovatno najbolji u njegovoj karijeri, bio je nabijen emocijama. Tih dana pisalo se da se na Balaševića sprema atentat. Je li se zaista spremao, danas nije ni bitno, no u to doba to nije bila nevjerovatna opcija. Balašević je to kasnije na koncertu pričao onako kako samo on zna.
“Da li se bojim da dođem u Sarajevo? Da se nečeg’ bojim, ja bih se sakrio u Sarajevu. Ako je to cena, da 2 dana budem na nišanu nekog ludaka. Oni su mogli 5 godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar 2 dana u životu budem Sarajlija, bar po tome'”, kazao je davne 1998. Balašević.

5. ŽIVETI SLOBODNO

Ratova devedesetih najviše se dotakao na albumu “Devedesete” Tada je sarkastično kritikovao režim Slobodana Miloševića i rugao se nacionalistima i ksenofobima svih boja. Iz repertoara satiričnih pjesama, uperenih protiv režima Slobodana Miloševića, posebno se izvaja pjesma “Živeti slobodno”.

6. DNO DNA (pjesma posvećena Vučiću)

Nikada Đorđe Balašević nije oprostio aktuelnom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ga je svojevremeno nazvao “fukarom koja je išla tamo da pjeva za one muslimane umjesto da pjeva za srpsku djecu”.
“Bilo je to neukusno, jer naš čitav taj dolazak u Sarajevo bio je zamišljen kao pomoć svoj djeci koja su stradala od mina”, reagovao je na Vučićevu izjavu Balašević. I njemu je posvetio pjesmu. Zanimljivo da se Vučić nije oglasio nakon smrti Balaševića, kojeg oplakuje cijela bivša Jugoslavija, čak mu prostor posvećuju I američki mediji.

7. TRI PUT SAM VIDEO TITA

Đorđe Balašević je u vrijeme Jugoslavije napisao tri revolucionarne pjesme: Računajte nan as”, “Tri puta sam video Tita” i ““Requiem”
Singlica “Triput sam video Tita”, izašla 1981., godinu dana nakon Titove smrti, vjerovatno je i najpoznatija pjesma o Titu koja je napisana poslije njegove smrti. Bez obzira šta neko mislio o toj pjesmi, u njoj je vjerno prenesena tuga koja je zavladala u Jugoslaviji nakon Titove smrti, i bila je još jedna cigla sazidana u svrhu jačanja kulta ličnosti druga Tita.

8. RAČUNAJTE NA NAS

Imao je 23 godine kada je napisao pjesmu “Računajte na nas”. Volio je Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi.
“Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost.
Pjesmu “Računajte na nas” je prestao izvoditi već 1982., kako je to objasnio u jednom televizijskom interview-u iz 2010. :
“Primijetio sam da od nje prave parolu. Jedno vrijeme je funkcionisala, izazivala je tu emociju koju sam želio podijeliti sa svojom generacijom. Onda sam primijetio da sam u stvari napravio himnu drugima, da sam im napravio pjesmu kakvu oni sami sebi nikada ne bi znali napraviti”.
Zanimljivo je da je u snimanju ove pjesme učestvovao i Bora Đorđević, kasnije žestoki antititoista i nacionalista, koji se priključio “Ranom mrazu” neposredno prije snimanja pjesme “Računajte na nas”.

9. Requiem
Balašević 1988. objavljuje album “Panta Rei …”, koji počinje pjesmom “Soliter”, duhovitim prikazom tadašnjih prilika u Jugoslaviji, a završava pjesmom “Requiem”, još jednom Đoletovom pjesmom o Titu. Ustvari to je pjesma o postepenom mijenjanju odnosa prema Titu unutar same SFRJ. Slobodan Milošević je već postao Predsjednik Predsjedništva Saveza Komunista Srbije. “Antibirokratska revolucija” se valjala po ulicama… (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending