Pratite nas

Zanimljivosti

Ljubav na homoljski način: JEDNOM GODIŠNJE IDU NA “STRNDŽANJE”, ALI POD MASKAMA I – UDRI DO ZORE

Published

on

Da li ste nekada čuli za “strndžanje”? To je jedan neobični i specifični vlaški običaj iz homoljskog regiona. Riječ je o slobodnoj ljubavi; ne zna se ko koga…

Prenosimo priču o strndžanju sa istoimenog youtube klipa, autorke Lane Paunović. Prvo kreće priča o ženama iz Homolja, koje su uvijek imale slobodu ljubavnog života. U Homolju se, kako oni kažu, “ženino išetavanje iz braka” ili našim jezikom rečeno, prevara ili preljuba, ne smatra smrtnim grijehom. Nije se smatralo smrtnim grijehom ni po prijemu hrišćanstva, a kako kažu, ni dan danas. To se u tom kraju zove “ženino umijeće života”.

Imale su slobodu da zavode i da budu zavođene. Za zavođenje muškaraca su koristile razne taktike – od nespretnog saginjanja na potoku, do vještijih pristupa.

Uzevši u obzir sek*ualne slobode stanovnika ovog podneblja, koji se pritom nisu plašili više sile jer sve to nije smatrano za smrtni grijeh, dolazimo do običaja koji se odigravao jednom godišnje, na takozvani Biljani Petak, i zove se – Strndžanje.

Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela – i stari i mladi, i djevice i one koje to nisu, otac i kćerka, sin i majka.

U jednu pećinu nadomak sela, najstariji muškarac uđe i zapali vatru koja će moći da traje cijelu noć, da bi ugrijali pećinu i da bi ljudi mogli da se vide. Uslov za učesnike Strndžanja je da svi nose maske i da se ne zna ko je ko. Takođe, svi su morali da šapuću.

I onda bi krenula akcija. Spavali bi svi sa svima, ko koga dohvati! U mraku, nasumično.Ljubavnici su se birali po figuri, tačnije u literaturi se navodi da su birani “po veličini grudi ili veličini budže u pantalonama”. Partneri su se mijenjali dokle god su imali snage, bukvalno do iznemoglosti. Po završetku svako se oblačio i izlazio sam u noć, krijući svoju masku da se ne sazna o kome je riječ, jer je dolazilo i do incesta.

Stanovnici ove regije su po cijelu godinu dana čekali ovaj događaj, da bi mogli da se oslobode i učestvuju. Vjerujemo da ovo svima zvuči bizarno, ali njima nije pravilo veći problem od ponekog slomljenog srca ili neke trudnoće. I sve mirno do slijedećeg Strndžanja. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending