Pratite nas

Zanimljivosti

Novi svjetski trend KAKO UZGAJATI CVIJEĆE BEZ ZEMLJE I SAKSIJA?

Published

on

Biljke koje se uzgajaju u vodi idealne su za one koji ne žele da imaju previše posla sa zemljom, biljnim vašima, konstantnim presađivanjem i ostalim mukama koje prvenstveno imaju početnici kada krenu da uzgajaju biljke.

Manje je nereda, a i lakše je održavanje biljaka s obzirom na to da moramo da pazimo samo da biljke uvijek imaju dovoljno vode. Iako na prvu zvuči poprilično jednostavno, nemojte odmah da zavarate – to ne znači da ćete za biljke manje brinuti, samo će možda nekima biti jednostavnije. Donosimo savjete kako uzgajati biljke u vodi i koje vrste su za takav način uzgajanja najbolji izbor:

Odgovor na ovo pitanje je poprilično jednostavan, a kreće s pravilnim odabirom biljaka. Ovo su neke od biljaka koje bez problema možete uzgajati u vodi: begonija, zeleni ljiljan, mirni ljiljan, bršljan, zlatna puzavica, aglaonema, fikus gumijevac, difenbahija, srcoliki filadendron, pelargonije, bambus…

Reznice
Biljke jednostavno možete uzgajati tako da što iz matične biljke, na dijelu gdje se list spaja sa stabljikom odsiječete grančicu, poželjno bi bilo da već ima svoja dva – tri lista i jednostavno je stavite u vodu. Nakon nekog vremena ona će početi da pušta korijenje. Biljke koje ćete uzgajati na ovaj način vole vodu iz slavine, tako da ne morate brinuti o odstajaloj ili prokuhanoj vodi. U početku pripazite da biljka uvijek ima dovoljno svježe vode, a nakon što već pusti korijenje, vodu možete da mijenjate jednom mjesečno.

Prihrana
Uzgajanjem biljaka u vodi spriječit ćete pojavu gljivica, vaši i truljenja korijena koje se događa zbog pretjeranog zalivanja biljaka. Nema nereda i troškova oko kupovanja zemlje, teglica i sličnog, a ono što će vam trebati jeste đubrivo i prozirna tegla, čaša ili vaza. Ovakav način uzgoja zahtijeva da biljka redovno dobija hranljive materije. To ćete postići tako što u vodu u kojoj je biljka, sipate tečno đubrivo u istoj razmjeri kako biste to radili i s biljkama u zemlji, a biljka će ovako hranljive materije dobiti direktno kroz korijen.

Estetika uz malo napora
Uzgajanje biljaka na ovaj način izuzetno je lagano i transparentno, jer u svakom trenutku možete vidjeti vaše korijenje kako raste, primijetiti ima li biljka dovoljno vode i hranljivih materija. Estetski su jako zanimljive u prostoru, a možete se poigrati različitim vazama, teglicama i čašama i tako vaše biljke savršeno uklopiti u enterijer. Biljke na ovaj način možete uzgajati godinama, a ako vam dosadi uvijek ih možete s novim korijenjem presaditi u zemlju. (Naj portal/ Foto: Shutterstock)

 

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending