Pratite nas

Poznati

Na sramotu Emiru Hadžihafizbegoviću i ostalim sarajevskim borcima za sevdah: OVI PJEVAČI SU PJESMOM OKITILI BOSNU, ALI NEMA IH U KUĆI SEVDAHA

Published

on

U Sarajevu djeluje, kako je predstavljaju njeni tvorci, jedinstvena institucija u svijetu – Muzej sevdaha ili Art kuća sevdaha (ar. sevdah – ljubavni zanos, čežnja), koja je u potpunosti posvećena očuvanju sevdalinke, tradicionalne bosanskohercegovačke ljubavne pjesme. U muzeju su predstavljeni najznačajniji izvođači sevdalinki, ploče, instrumenti i tradicionalna odjeća.

Predstavljeno je pedesetak stvaralaca. Ali, da li je to jedina ekipa koja je njegovala sevdah pjesmu? Da li je to Bosna I Hercegovina i priča o prelijepoj pjesmi, koja se ovdje baštini vijekovima?

Umjesto odgovora na ova pitanja, evo konačnog sapiska sevdaija koji se nalaze u “KUći sevdaha”, a nakon njega I nekompletan spisak onih kojih nema u kući sevdaha. Čitaocima, pored informacije, ostavljamo mogućnost da iznesu svoje mišljenje ili prijedloge.

SPISAK SEVDALIJA U KUĆI SEVDAHA:
Ismet Alajbegović-Šerbo, Ljubica i Spasoje Berak, Avdo Buzar, Zehra Deović, Zora Dubljević, Zekerijah Đezić, Vehid Gunić, Zaim Imamović, Safet Isović, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Mehmed Kenović, Husein Kurtagić, Nada Mamula, Muhamed Mešanović-Hamić, Muhamed Mujkanović, Hanka Paldum, Edin Pandur-Edo, Selver Pašić, Jozo Penava, Jovica Petković, Omer Pobrić, Himzo Polovina, Meho Puzić, Nedžad Salković, Beba Selimović, Mostar Sevdah Reunion, Mustafa Šantić, Salem Trebo, Mehmed Varešanović-Meho, Emina Zečaj, Arif Alajbegović, Subhija Šehović, Sejo Pitić, Bahrija Hadžialić i Azemina Grbić.

NEMA IH U KUĆI SEVDAHA
1. NEDELJKO BILKIĆ

2. KADIRA ČANO

3. SILVANA – ZILHA ARMENULIĆ

 

4. ZEKIJA ĆUTURIĆ

 

5. JOZO KRIŠTIĆ

 

6. MEHO ZEKIĆ

 

7. BAJRO REDŽIĆ

8. SLOBODAN LALIĆ

9. RADMILA JAGODIĆ

 

10. MUSTAFA EZIĆ

 

11. RIZO HAMIDOVIĆ

12. ZUMRA MULALIĆ

13. DUŠKO KULIŠ

14. ALEKSA ŠANTIĆ

Ovaj mostarski pjesnik je ostavio trajne sevdah pjesme; između ostalih “Eminu”, “Što te nema”, “Ko ti kćeri pokida đerdane”…

 

15. MINKA AŠČERIĆ

16. BLAGOJE KOŠANIN

Jedno od najvećih kompozitorskih imena koji je decenijama živio, radio, i stvarao u Sarajevu. Komponovao je pjesme za Muhameda Mujkanovića, RIzu Hamidovića, Mehu Puzića, Silvanu Armenulić, Duška Kuliša. U Kući sevdaha” su “u sobi Muhameda Mujkanovića” postavili omotnicu singl ploče “Proklet da je život cijeli” čiji je autor Blagoje Košanin. Ali, njega nema. Nažalost.

17. DAMJAN BABIĆ

Iz starih vremena kada se stvarala i njegovala bosanska pjesma kružila je jedna legenda u Hrasnici, koja je kaže ovako: “U Hrasnici svi znaju za direktora Famosa i za Dašu Babića, trećeg nema”. Koliko je on odgojio muzičara, koliko komponovao pjesama za Beska, Nadu Obrić, Mehu Puzića, Natašu Vladetić, Safeta Isovića… Čak je bio komponovao i himnu BiH još u proljeće 1992. godine, ali je skupo platio taj potez. Dobri plemeniti Dašo, svi su ga oljeli i poštovali; jedino nije bio po volji četnicima na Ilidži, i današnjim ocima u Kući sevdaha. Poslušajte Dašinu pjesmu “POzdravi je sunce milo” u izvođenju Safeta isovića iz 1966. godine.

 

18. MUHAMED HASIČIĆ SAFET SIKIRA

19. VIDA PAVLOVIĆ

20. LATIF HAVKIĆ

21. HAMID RAGIPOVIĆ BESKO

22. MIRJANA BAJRAKTAREVIĆ

23. HARIS DŽINOVIĆ

24. MARINKO ROKVIĆ

 

25. EMIR DEDIĆ

26. LJUBICA DRAKULIĆ

27. MURIS KURUDŽIJA

28. FERID AVDIĆ

29. ŽIKA NIKOLIĆ

 

30: ŠERIF KONJEVIĆ

31. ENES BEGOVIĆ

32. LJUBO KEŠELJ

33. MUHAMED SOFIĆ

34. ŠERIF MANKO

 

35. VINKO BRNADA

36. MIRA TORBICA

37. MIJAT BOŽOVIĆ

Još jedna kompozirorska veličina koja je prigrlila Bosnu, i Bosna njega. Mijat Božović je decenijama komponovao pjesme za Hanku paldum, Mehu Puzića, Matu Bulić, Snježanu Komar, Bebu Selimović…. Dovoljno je kazati da je on stvorio Hanku Paldum darujući joj pjesmu “Oči zelene”.

38. IBRO MANGAFIĆ

Još jedan grijeh kulturnih poslenika u Sarajevu. Ni za Ibru Mangafića nema mjesta u “Kući sevdaha”, a dijete jke Baščaršije i jedan od najplodotvornijih kompozitora ikada rođenih na ovim prostorima. Na desetine njegovih pjesama danas se stvaraju narodnim. Izabrali smo ovu:

 

39. RADE DUBLJEVIĆ

Jedan od najplodotvornijih tekstautora u BiH, Sarajlija, koji je pisao njige o sevdahu. Brat Zore Dubljević, koji je u ovoj pjesmi opjevao svoju suprugu Šahzu.Nažalost, niko ih više ne spominje.

 

40. IBRO SELMANOVIĆ

41. SNJEŽANA KOMAR

42. NEDŽAD IMAMOVIĆ

43. OMER LIVNJAK

 

44. ŠEMSA SULJAKOVIĆ

 

45. SOFKA NIKOLIĆ

(Napomena: Izdvojili smo samo po jednu pjesmu svakog od ovih umjetnika, a kada bi se istražio njihov stvaralački opus, dobili bi podatke, zbog kojih bi se “crvenili” I oni umjetnici u Kući sevdaha. Veliki i najveći sevdalija Ismet Alajbegović Šerbo, a do njega Jozo Penava, digli bi glas protiv nekih sevdalija koje su sarajevske neznalice “ugurale” u Kuću sevdaha, a tražili bi da se na posebna mjesta postave Kadira Čano, Nedeljko Bilkić, Silvana Armenulić, Zekija Ćuturić, Mustafa Ezić, Slobodan Lalić… jer je riječ o umjetnicima koji su tokom čitave karijere njegovali sevdalinku.

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending