Pratite nas

Poznati

Prvi feljton o Hanki Paldum, nazvan “Život u pjesmi”(3): SUZE ZBOG SILVANE ARMENULIĆ

Published

on

Ovo je treći nastavak feljtona o uspješnoj karijeri slavne Hanke Paldum, autora novinara Ekrema Milića, koji je objavljen u sarajevskom AS-u 1983 godine. Hanka je već tada bila magnet za publiku broj jedan.

“Samo da mi je poći u srednju školu – razmišljala je Hanka. Biće lakše. Neće biti stalne kontrole…

Po završetku osmogodišnje škole roditelji su vijećali o daljem Hankinom školovanju. Željeli su da njihova kćer dođe do hljeba. Šta god poželi i gdje god poželi – upisati će je. Ali…

“Ja bih najviše voljela da pjevam!

“E to ne može! Sve drugo dolazi u obzir.

Nije Mujo Paldum mogao da dozvoli da njegova kćer ode u pjevačice. Ni govora. Upisati će se u trgovačku školu. Dobar je to i na cijeni posao za žensko dijete.

U trgovačkoj školi Hanka se dobro snašla. Dobro je učila, ali pjesmu nije zaboravila. Ustvari i tu je nastavila istu životnu pjesmu. Odlazila je kradom na probe. Čak je, da roditelji nisu znali, pobijedila na jednom takmičenju pjevača amatera iz 11 domova kulture u Sarajevu.

Pjevala je krišom Hanka, učila u školi i maštala o audiciji na Radio – Sarajevu. Čika Mlađo, šef odjeljenja ploča u robnoj kući “Na – ma”, gdje je bila na praksi često bi joj ponavljao da je – rođena za pjevačicu. U Društvu “Ivo Lola Ribar” svi su je bodrili i nagovarali da se posveti pjesmi. Čuvši je jednom prilikom u “Loli” poznati harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo se oduševio.

Nikakav trgovac?

Posvetila se Hanka tako samo pjesmi. Svakim danom bježala je sa posljednih časova u “Lolu”. Jednog dana svrati mati u školu. Da vidi kako kćerka uči. Imala je šta da vidi: jedinica do jedinice, dosta neopravdanih časova…

“Vaša kćer neće biti nikakav trgovac. Ne znam šta je sa njom. Izgleda ona hoće da se posveti pjesmi, žalio se razrednik. Majka se crveni, od stida bi u zemlju da propadne. Teško joj. Šta će mužu reći? Ide da traži kćerku. Zna naći će je u nekakvom “Loli”. I našla je. Nije je bilo stid da grdi Hanku baš tu među njenim drugovima i drugaricama. Umalo da batine nije dobila.

U “Loli” su bili jednoglasni da je majka u pravu, te su rekli da Hanka ne može dolaziti u KUD dok ne ispravi jedinice.

“Ja sam ih zaradila, ja ću ih i ispraviti – rekla je sama sebi.

Hanka Paldum sa majkom Pembom

U borbi sa jedinicama i pjesmom, tanko i visoko, plavkasto djevojče prvi, ali i posljednji put se istinski zaljubljuje. Sreli su se slučajno; on brucoš na Filozofskom fakultetu, a ona srednjoškolka. Od škole do kuće, povremeni izlasci na korzo i izgranku. Muradif Brkić, Muftom su ga zvali i Hanka Paldum sve su češće zajedno. Nošeni ljubavlju i mladalačkim zanosom oni su presretni.

“Bila je to ljubav na prvi pogled. Ne da sam se samo zaljubila, nego sam Muftu i zavoljela. Jednostavno uz njega i sa njim sam bila sigurnija i jača. I danas je tako – sva ozarena priča o djevojačkoj ljubavi i idili Hanka.

Taj isti Muradif koji je danas jedan od glavnih Hankinih poslovnih partnera, ali i uzoran suprug, u početku joj je branio da pjeva.

“Kada sam shvatio da je svaka moja sugestija da se Hanka okani pjesme za nju bila velika uvreda, okrenuo sam list. Razmišljao sam kao i ona. Samo da postane pjevačica. San će im se ostvariti u jesen 1971.godine, kada je Hanka Paldum u konkurenciji 50 mladića i djevojaka bila najbolja.

Hankin disko – prvjenac nije prošao baš najbolje na tržištu, ali je mlada pjevačica zainteresovala diskografe, menadžere. Kompozitore…

Suze u Ilijašu
Prvi nastup sa velikim zvijezdama imala je već u jesen 1971. godine. Bila je goća na koncertu tada najpopularnije zvijezde Silvane Armenulić, sa kojom su nastupali Meho Puzić, Toma Zdravković i neka mlada pjevačica, koja se razboljela, a ona je otvarala program. Na prijedlog Mehe Puzića, angaživali su Hanku. Kada je čula da će pjevati sa Silvanom i Tomom, honorar joj nije bio ni na kraj pameti. A, te večeri je dobila u koverti više novca nego najplaćenije pjevačice u sarajevskim kafanama za mjesec dana.

“Ali, sam taj koncert i oplakala, te savladala najveću estradnu lekciju, a radi se o estradnom bontonu. Koncert je bio u Ilijašu. Ja otpjevam “Oči zelene” I “Sjajna zvijezdo”. I treba da napustim pozornicu, ali publika traži još. Meni to drago, pa počnem pjevati sve jednu za drugom sevdalinke. I još pitam “hoćemol još”.

Tek kad mi je harmonikaš rekao da bježim sa pozornice, shvatila sam da nešto nije uredu. Silazim niz neke stepenice, iza bine, čeka me Silvana, podbočila se, vidm ljuta. Pruža mi ruku, predstavlja se, ja njoj stidljivo kažem Hanka, a ona će, persirajući me:

“Djevojko, da li vas je ikada iko savjetovao da prije nastupa starije kolegice pitate šta će pjevati. Pola moga repertoara ste večeras otpjevali – korila je slavna Silvana mladu pjevačicu.

Hanka počela plakati, drhti kao prut. Neprijatno joj, a Silvana će:

“Dobro pjevate. Sreća pa je moj orkestar i imamo puno navježbanih pjesama. Nekako ćemo odraditi koncert. Ali, šta da ste loš pjevač. Izađem ja, otpjevam i uništim vas. Jednog dana ćete to shvatiti, ali zapamtite kada ste u društvu starijih kolegica, koje pjevaju sevdah, obavezno ih upitajte šta će pjevati. Kada oni izaberu, vi uzimajte ono što je ostalo. Vidite, ja redovno pjevam “Omer beže”, ali kada sam na koncertu sa Nadom, pitam je šta će pjevati. Kad ona izabere repertoar, onda ja biram pjesme – sjetovala je Silvana.

“Tu sam lekciju zapamtila za sva vremena, baš kao i suze zbog Silvane, ali i do tada najveći honorar u karijeri. Poslije smo lijepo pričale. Nikada je neću zaboraviti – kazuje Hanka.

Zla sudbina

Ubrzo Hanki, na Silvaninu i Mehinu preporuku, zagrebački “Jugoton” nudi ekskluzivni ugovor na pet godina. Ali, ona odbija, ostaje bjerna “Diskotonu” iz Sarajeva.

Stižu i prvi pozivi za koncerte. Posredstvom Radio – Sarajeva Hanka kreće u Njemačku sa najpoznatijim sevdalijama: Safetom, Himzom, Nadom… na turneju “Sevdah putuje Evropom” .

Kakva čast, kakva radost i priznanje mladoj pjevačici. Taj prvi veći i značajniji kontakt Hanke sa publikom vječno će joj ostati u prijatnoj i najboljoj životnoj uspomeni. Na turneju je krenula u četvrtom mjesecu trudnoće.

Zla sudbina ne bira dužne i nedužne. Svoju strijelu ustrijemila je na buduću majku i mladu pjevačicu. Za Hankinu trudnoću niko nije znao. Tek kada su je bolovi savladali povjerila se Jadranki Stojaković moleći je da nikome ne govori. Plašila se da će je vratiti sa turneje. To bi joj bilo najteže.

Jadranka nije krila – ispričala je ženskom društvu – Nadi Mamuli i Usniji Redžepovoj. Svi su je korili i tjerali ljekaru.

“Ne treba, prehladila sam se, biće sve uredu – ubjeđivala je Hanka.

Ipak prestanak bolova bio je prividan. Vratili su se u gradu Majnc, neposredno pred nastup. Hanka krije, hoće da pjeva. U garderobi svi su je ubjeđivali da ne ide na scenu. Ali Hanka neće ni da čuje. Izdržati će. Svjesna je da rizukuje, no ne može da odustane. Ne umije. Hankina ljubav prema pjesmi nema cijenu.

“Ti budi kraj mene brinula se Nada Mamula. Ako te zaboli stisni me za ruku.

Na pozornici Hanki muka, ali pjeva, izdržati će. Potom će pauza do njenog nastupa. Odmoriti će se i skupiti snage za samostalni nastup. Pjevaće “Sjajna zvijezdo…” . Znala je da joj ta pjesma leži i da uvijek dobro prolazi kod publike.

Dok je u stomaku i u srcu boljelo glas nije zadrhtao. “Sjajnu zvijezdu” otpjevala je iz sveg glasa, onako kako to samo ona može. Iza pozornice svi su strijepili da neće izdržati do kraja. Past će… plašili su se.

Ipak , izdržala je. Ljupko se naklonila publici i polako krenula sa scene. Za drugu pjesmu nije bilo života, ni snage. U zagrljaju je Nade Mamule. Smještaju je u kola hitne pomoći. Na putu do bolnice od bola se razum muti. Svjesna je najgoreg.

“Spasite mi dijete, jecala je i preklinjala.

Nažalost, spasa nije bilo… (Naj portal)

Slijedeći nastavak pročitajte OVDJE;

Prvi feljton o Hanki Paldum, nazvan “Život u pjesmi”(4): HVALA MUHAREMU ŠTO JE ODBIO “OČI ZELENE”

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending