Pratite nas

Poznati

Prvi feljton o Hanki Paldum, nazvan “Život u pjesmi” (1): SUDBINA JE TAKO HTJELA

Published

on

Početkom devedesetih godina na jugo estradnoj sceni je zasjala Hanka Paldum. Imala je nekoliko hitova, ali kada je krenula euforija nakon pjesama “Voljela sam, voljela” i “Ja te volim” sve je tih godina bilo u znaku Hanke. Tu mega popularnost popratio je tada najtiražniji nedjeljnik u Jugoslaciji, sarajevski AS, čiji je tiraž iznosio oko 350.000 prodatih primjeraka. Počeo je objavljivati u feljtonskim nastavcima priču o ovoj pjevačici, (autora Ekrema Milića) te tako oduševljavati svoje čitaoci, ali i dobijati nove, jer Hanka je bila magnet broj jedan.

PRIČA BROJ JEDAN
Početkom osamdesetih godina na našem muzičkom nebu pojavila se jedna nova zvijezda. Krenula je u neizvjesnost, a zbog pjesme od roditelja dobila i dosta batina. Vrelim glasom i “zelenim očima” upustila se u boj i već stigla da se uvrsti među vječne sevdalije.

Bile su “oči zelene” prešla je “čežnja” – stižu “snovi”. Kakve li simbolike za životni put i profesionalni poziv Hanke Paldum?
Najveći pjevački uspjesi prve naše “rokerke” – albumi “Čežnja” i “Sanjam” – kao da pričaju o nekadašnjim snovima. Maštanju i čežnji djevojčice, zaljubljene u pjesmu. Dani i mnoge neprospavane noći iz djetinstva i rane mladosti, prepuni maštanja o slavi i popularnosti danas su stvarnost. Hanka Paldum je polako, ali sigurno izbila u sami vrh jugoslovenske estrade.

“Čežnja” je prošla

Svrstala se rame uz rame sa najpopularnijim pjevačima, kako stare narodne tako i novokomponovane narodne muzike. Uz to sada je sasvim sigurno jugoslovenskoj narodnoj muzici donijela novi muzički miris, koji je prihvaćen i ocijenjen najvišim ocjenama. Riječ je o sponi motiva stare i provjerene narodne pjesme i roka.

Prvi put u Jugoslaviji dva tabora – zabavnjaci I narodnjaci su se pomirili. Storena je jugoslovenska muzika. Polu – rok I polu – sevdalinka danas su postali orijentacija jugoslovenskog muzičkog svijeta. Samim time I publike.

Mlada Sarajka uspjela je pomiriti publiku, uspjela je osvojiti, privući sebi i svojoj pjesmi. Iako je njen prvi značajni hit bio “Voljela sam voljela” i “Odreći ću se srebra i zlata”. Bila je to uvertira u ono što će doći. Album “Čežnja” izazvao je “bum” među muzičkim svijetom i prodat je u tiražu od preko 160 hiljade primjeraka.

Posredstvom video kasete stigao je do Savezne Republike Njemačke, Španije, Francuske… Hanka Paldum proglašena je za najuspješnijeg vokalnog solistu iz inostranstva. Poznati Češki muzikolog Jana Merhatova, muzički urednik u RTV Vitavi, smatra je najvećim evropskim vokalnim solistom.
“Čežnja” – je prošla dolazi “Sanjam”. Stići će tako planiraju propagandisti u “Sarajevo – disku”, na preko 200 gramofona i kasetofona. Prve pošiljke otišle su i van granica naše zemlje. Na Praškoj televiziji biti će promovisana u šou program Hanke Paldum.

Nižu se uspjeh za uspjehom. Hankini nekadašnji snovi zvani čežnja za mikrofonom, pločama, pozornicom… pretvorili su se u ono o čemu je maštala – slavu i popularnost. Ali uspomene na te dane maštanja i snova su ostale. Urezani su tamo negdje u dubini duše ove sarajevske pjevačice, rodom iz Čajniča.

Sve je iz djetinstva i mladosti, iako vremenski dosta daleko, srcu blizu I blisko. Kao da je bilo juče. Živi u sjećanju rodno Čajniče, prvi nastup na školskoj priredbi, prvi susret sa Sarajevom o Vratnikom, tajni odlasci na probe u KUD “Vratnik”, batine zbog pjesme, prvi poljubac, prva i posljednja audicija…

“To su mi bila najdraža vremena – rekla je jednom prilikom.

Nije uobražena

Upitasmo zašto? Zar joj danas nije lijepo. Sretna je, zadovoljna. Kao mlada žena postigla je mnogo. Među najpopularnijim pjevačima je, ima divan brak, majka je jednogodišnje Minele.

“Tako je. Ali ovaj život i stalna trka me umaraju. Ponekad poželim da dan umjesto 24 traje 48 sati. Kada bi i tako bilo ne znam da li bi sve stigla… Minele mi je najžalije. Toliko sam je željela, a danas sam najmanje sa njom.

Zašto, pa majka vam je čuva?

“Jeste, ali nije sve u tome. Zašto da pazi neko drugi moje dijete…?

Shvatamo. Ona je između dvije vatre. Posao vuče na jednu, a dužnost majke na drugu. I jedno i drugo su prirasli srcu. Jer, Hanka živi da bi pjevala, a pjeva da bi živjela. S pjesmom je sretnija majka, supruga i domaćica. Njena ljubav prema pjesmi i osjećaj materinstva su neopisivi, ali su shvatljivi. Dragocjeniji su od ovih ovosvjetskih blaga. Sudbina je tako htjela. Hankinu najveću ljubav danas vole i žele milioni ljudi. Pjesma nije više samo njena.

“Najmanje sam svoja, ponajviše tuđa. Moram stići na sve strane. Publika hoće svoje, rodbina svoje, prijatelji i drugarice zamjeraju i prebacuju da sam se uobrazila. A ustvari nisam. Ostala sam ona ista Hanka kao kada sam bila nepoznata. Samo nemam vremena.

Ipak život je lijep. Pjesma je da se pjeva. Pa makar I po cijenu vlastitog mira, kojeg Hanka već odavno nema. Pa i po cijenu čežnje za domom i porodicom, za svojom Minelom… Stigne na sve strane. Sve u toku 24 sata, koje već odavno kompjuterski planira i koristi

Dva kolosjeka

Tako to traje već godinama. Skoro deceniju. Taj jubilej je obilježila serijom spektakularnih koncerata. Jedan kritičar tada je rekao ovako:

“Skroman je to jubilej jer Hanku još uvijek smatraju mladom pjevačicom.

Imao je pravo, jer u toj skromnosti kriju se i veoma značajni uspjesi. Njena karijera, iako je tekla na dva kolosjeka, može se opisati u svega nekoliko rečenica, a da se sve kaže. Hanka Paldum je našla, izborila sebi mjesto u prvoj garnituri vječnih sevdalija. Ponijela je I nosi barjak prve dame novokomponovanog šlagera koji je uspješan spoj roka i izvorne narodne muzike. Jednostavno Hanka je cijenjena kod muzičkih stručnjaka, a i kod publike. Nikada nije napravila bum. Nikada nije izbila naglo u prvi plan. Karijaru je gradila polako, stihijski. Sama svojom umjetnošću, sposobnošću i tvrdoglavošću.

Glasom je bila boj u uzavrelom jugoslovenskom svijetu narodne muzike. Nenametljivo se pojavila “očima zelenim” skrenula na sebe pažnju, da bi se potom potvrđivala pjevajući podjednako uspješno bosansku sevdalinku i novu narodnu pjesmu

Slijedeči nastavak peočitajte OVDJE:

Prvi feljton o Hanki Paldum, nazvan “Život u pjesmi”(2): DOK TRAJE SREĆA

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending