Pratite nas

Naj recepti

Jesenja poslastica: JABUKE U ŠLAFROKU (RECEPT)

Published

on

Jabuke i cimet su poput službene arome jeseni, a jedan od deserta koji su sinonim za jesenje dane definitivno su pohovane jabuke, poznatije kao jabuke u šlafroku. Ime su dobile po tijestu koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok (njemački izraz za kućni ogrtač), a – poznate po jednostavnosti – bile su na meniju baka i mama.

Jabuke u šlafroku sigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i zadovoljiti želju za slatkim i odličan su izbor uz šoljicu toplog čaja. Služe se tople, ali su jednako ukusne i hladne. Najbolje je da za izradu ove tradicionalne poslastice koristite kiselkaste jabuke, ali nema prepreka za pripremu ako pri ruci imate i one slatke.

POTREBNI SASTOJCI: 3 veće jabuke, 2 jaja, 200 g oštrog brašna, 2 velike kašike ruma, 2 dcl mlijeka, 50 g šećera, prstohvat soli, 100 g gustina, 1 dcl ulja za prženje

Razmutite jaja. Dodajte so, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudvica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke, odnosno otprilike gusta poput smjese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki.

Zatim jabuke ogulite i operite. Ako imate odstranjivač jezgra, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim je narežite na ploške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, narežite ih odmah na ploške, a zatim jednostavno nožićem odstranite tvrdu sredinu s košpicama.

Tako pripremljene jabuke uvaljajte u gustin. U dubljoj tavi za prženje zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohovanje gdje je potrebno više masnoće, ovdje nije potrebna velika količina. Plošku jabuke umočite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spustite u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju.

Stavljajte ih na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Prije posluživanja možete po želji posuti šećerom u prahu ili cimetom. (Naj portal)

Naj recepti

Omiljeno jelo: ZAPEČENE PLJESKAVICE SA SIROM I PEČURKAMA (RECEPT)

Published

on

Ovako pripremljene pljeskavice postaće vaše omiljeno jelo. Napravite ih od mljevenog mesa, hljeba i luka, pa ih prelijte savršeno ukusnim umakom od povrća i majoneza, a zatim pospite rendanim sirom.

Kada to zapečete u rerni dobijate zanimljiv obrok koji može da se služi i na prazničnoj trpezi. Priprema vam ne oduzima puno vremena, pa možete da spremite i kada žurite. Jedite i za ručak, samo uz salatu, jer u ovom jelu imate i meso i prilog.

POTREBNI SASTOJCI: 600 g mljevenog mesa, 1 crni luk. 3 čehne bijelog luka, 2 kriške hljeba, 150 g sira

Za punjenje potrebno: 300 g pečuraka, 1 mrkva, 2 crna luka, 1 jaje, 2 kašike majoneza ili pavlake

Hljeb isjeckajte na kockice i prelijte vodom. Ocijedite, pa stavite u blender i dodajte crni i bijeli luk.

Dobijenu kašu sipajte u mljeveno meso. Posolite i pobiberite po ukusu, pa sjedinite.

Napravite veće ćufte, pa iz pomoć okruglog kalupa napravite pljeskavice. Poredajte na pleh obložen pek papirom.

Pečurke i luk isjeckajte, a šmrkvu izrendajte.

Propržite luk i pečurke, pa sipajte u posudu. Dodajte mrkvu i jaje, posolite i pobiberita, pa dodajte i majonez/pavlaku. Sve dobro promiješajte.

Sipajte fil preko pljeskavica, pa pospite svaku izrendanim sirom. Pecite na 200°C nekih 20 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending