Pratite nas

Poznati

PELE, OSIM, MUSEMIĆ: “Čarobna glava”, “Spencer s Koševa”, “Švabo sa Grbavice”

Published

on

Snimak je nastao 1969. godine. Pele, Musemić, Osim. Dvojica Sarajlija i jugoslovenskih fudbalskih veličina u društvu sa velikim Peleom, koji je sa 326 golova najbolji je strijelac svih vremena. Posebno je plijenio u zračnim duelima i igrom glavom, zbog čega je dobio nadimak “Čarobna glava”.

U Peletovo vrijeme, u gradu na obalama Miljacke počeli su briljirati dva asa. Svojim igrama su zadivili svijet. Riječ je o Vahidinu Musemiću i Ivici Osimu. Prvi je zasjao u dresu “Sarajeva”, a drugi u “Želji”. Vahidina su prozvali “Spencer s Koševa”, a Osima “Štraus s Grbavice”.

Priča o Spenceru sa Koševa počinje u rodnoj Janji, gdje je kao dječak šutirao fudbalsku loptu i pokazivao afinitet prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Sa 13 godina došao je u glavni grad BiH na školovanje, a u Srednjoj zubotehničkoj školi upoznao je Stjepana Blaževića, tada već igrača Sarajeva, koji ga je i odveo na Koševo. Zvanični debi upisao je u 1. kolu na početku sezone 1965/66, sa nepunih 19 godina kada je Sarajevo na Koševu poraženo od Partizana 1:3.

Ivica Osim je jedna od najvećih legendi FK Željezničara i bosanskohercegovačkog fudbala. Rođen je 06.05.1941. godine u sarajevskom naselju Hrasno. Fudbalsku karijeru je započeo 1954. godine a za prvi tim Željezničara je debitovao 1959. godine. Pozicija na kojoj je igrao je ofanzivni veznjak.

Osim je za Željezničar odigrao ukupno 250 susreta i postigao 75 golova. Ostaće upamćen po izvanrednoj tehnici, vođenju lopte, efektnom driblingu i dobrom šutu. Popularni „Švabo“ je u karijeri još nastupao za Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes, a također je nastupao za mladu i A selekciju Jugoslavije. (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending